Høringssvar fra Rebekka Vaarum Woldseth

Dato: 26.11.2020

Hei,

jeg forstår at dette er andre tider for alle, og at julen ikke vil være som normalt. Det burde likevel være mulig å komme hjem formå se sin nærmeste familie, hvis man foretar hensiktsmessige tiltak for å hindre evt. smittespredning. 2020 har vært et belastende år for de fleste, og mange har ikke hatt mulighet til å se familie nesten i det hele tatt.

Personlig flyttet jeg til Danmark i 2015 for å studere og ble ferdig med master i august. Akkurat nå jobber jeg som forskningsassistent i avvente til en PhD. Dette betyr at jeg akkurat ikke passer inn unner kategorien "norske studenter i Norden" og derfor skal på karantenehotell.

Min danske kjæreste og jeg hadde planlagt med jobb osv. sånn at vi kunne dra hjem til Norge den 13. desember og sitte 10 dager i karantene opp til jul, men etter koronahotell ble innført ble dette uaktuelt. Vi har tilgang til mine foreldres hytte og har tilbud om å låne bil, sånn at vi selv kan stå for transport til et karantenested hvor vi ikke vil være i kontakt med noen i karanteneperioden.

Nå har Erna uttalt at "corona er ikke rettferdig" og at man derfor skal akseptere å sitte i betalt fengsel, og hun har rett i at situasjonen nok ikke kan være rettferdig, men det er ingen grunn til at den ikke kan være så rettferdig som mulig. Det at de som er villige til å tilpasse seg de generelle retningslinjer, og enda gjør en innsats for at det skal la seg gjøre, er unødvendig urettferdig, og etter min mening helt feil.

Til sist synes jeg at det er viktig å huske at det ikke "bare" handler om jul, men for mange den første muligheten til å se den nærmeste familie i rett lang tid. Derfor mener jeg at dem som kan dokumentere at de har egnet karantenested burde kunne leve ut den krevede periode der, så vi kan komme oss igjennom dette på den mest humane måte.