Høringssvar fra Stina

Dato: 27.11.2020

Jeg er en av de mange norske statsborgerne som i denne tiden er så uheldig å ha min aller kjæreste i et annet land. Tilbake til uken etter første nedstengning hadde kjæresten min flybillett for å besøke familien min i Trondheim. Det er 8 mnd. siden han skulle møte dem. Nå gledet både jeg og min nærmeste familie seg til å tilbringe mye tid med han i julen.

Koronahotell I ti dager er ikke noe vi har mulighet til verken tidsmessig eller økonomisk. Sist gang han var på besøk var han kun hos meg og i 11 dager, hvorav 10 av dem i karantene. Han tok frivillig test ved ankomst, overholdte karantenen under hele perioden og vi prøvde å gjøre det beste ut av en kjedelig situasjon. Det med karantene er regler vi har forståelse for og respekterer for å unngå risikoen med å spre smitte.

Denne nye midlertidige loven har store konsekvenser for livet mitt, i likhet med mange andre. Det dreier seg om mer enn gløgg og pepperkaker, det går over på begrensninger for familieliv. På grunn av karantenereglene har vi kun møttes tre ganger i år. Det er ikke ofte man kan ta seg så mye fri. Jula er en av de få periodene vi har mulighet. Vi skal snart starte et liv sammen og han har enda ikke møtt familien min. Jeg har blitt tante og ønsker at han skal ta del i den nye rollen som onkel. Det er vanskelig om han ikke kan komme inn i landet uten å ta seg fri 10 dager fra deltidsjobben og betale 5000kr i tillegg til reise. Det er ikke en overkommelig pris for en student.

Den nærmeste familien min har til sammen to leiligheter og to hus i Trondheim. Han kunne ha vært i karantene i en sokkelleilighet fremfor et koronahotell med større muligheter for smitte.

Fra tidligere er det bestemt noen unntaksgrupper for innreisekarantene, men disse favner ikke bredt nok. Her faller mange med god grunn til å reise inn til landet utenfor. Dette gjelder i aller høyeste grad våre kjære, partnere og familie. Kun utenlandske studenter eller de som eier bolig er fritatt koronahotell. Det er ikke godt nok at “linjen bare måtte trekkes et sted”.

Alle våre nære og kjære har et sted å oppholde seg på med mulighet for å gjennomføre karantenetiden. Dette burde være hjertet i saken; at karantenereglene blir opprettholdt så vi ikke øker smitten. Jeg forstår at bortvisning og karantenehotell er tiltak som er enklere å håndheve, men det har også en veldig høy pris som går på bekostning av livskvalitet for flere av oss.

Jeg håper med dette at unntaksgruppene på karantenehotell kan utvides, så alle våre kjære som har en fast adresse for oppholdet sitt kan gjennomføre denne der, fremfor dagens løsning med koronahotell.