Høringssvar fra Marita Brenden

Dato: 27.11.2020

Krysser fingrene for at regjeringen straks åpner øynene og ser at logikken mangler ved implementering av karantenehotell. Her er det snakk om tusenvis av norske familier som, etter å ha tolerert over 8 måneder separasjon fra familie, har fått håpet knust nok en gang. For å gjøre vondt verre så har unntakene fra karantenehotell-regelen gjort at de mest problematiske kildene til importsmitte får omgå regelen ved å ha arbeidsgiver garantere for adekvat karanteneopphold, uten videre oppfølging.

Det er utallige norske hjem som sitter tomme, klare for karanteneopphold så familier kan bli gjenforent før jul. Istedet for viktig kvalitetstid til jul må man heller betale 500kr natten for tvungent opphold på et "hotell" hvor vaktene ignorerer smittevern og det blinde byråkratiet har overlatt oppfølging av karantene-oppholdet til uvitende hotell ansatte, som verken har mulighet eller kapasitet til å forsikre et forsvarlig, rent, og trygt opphold. Gang på gang har vi sett eksempler på dårlig renhold før ankomst, hotellansatte med autoritet de ikke burde ha, brudd på loven ved tvungen fradragelse av pass, og brudd på smittevern fra både hotell og vakter.

Når andre innreisende til Norge, fra samme utreise land og med samme destinasjon, lett slipper gjennom denne reglen regjeringen har konstruert for å stoppe importsmitte, så er det en grunnleggende mangel på logikk som er ut og går.

Nordmenn med planlagt karanteneopphold i bolig uten andre beboere burde få lov til å oppholde seg der, uavhengig om boligen eies eller leies.

Nordmenn som må til karantenehotell burde IKKE måtte betale kr. 500 per natt, per person. Det er uforholdsmessig strengt å be en småbarnsfamilie om flere tusen kroner slik at de kan reise hjem. Regjeringen skaper en barriere her som er basert på kun privat formue og sosialøkonomisk bakgrunn. Dette er en grov form for diskriminering som regjeringen nå utfører ovenfor egen befolkning.

Den største kilden til importsmitte, arbeidsinnvandring, burde kontrolleres strengere.

Norge burde implementere et test system, hvor innreisende testes ved innreise og 5-6 dager senere. Dermed har regjeringen ett mye tydeligere bilde de kan basere innreisereglene på. Gang på gang diskuteres det at regjeringen har feilet når det gjelder data innsamling mht Covid-19. Per dags dato famler regjeringen i blinde, og sårer mange uskyldige nordmenn i prosessen.

Nå som vi kommer mørkere tider i møte, er det viktig med familie, kvalitetstid, og ikke minst håp for fremtiden.

Jeg frykter det er mange nordmenn som sitter hjemme i mørket denne høsten, uten støttespiller eller familie. Kvinner som venter barn kan ikke regne med at deres partnere i utlandet kan komme til Norge og være tilstede under fødselen. Nybakte foreldre kan ikke håpe at besteforeldre kommer på besøk for å støtte i denne kritiske tiden. Foreldre til barn som har meldt flytting til utlandet kan glemme håpet om å treffe barna sine igjen snart.

Regjeringen må rette opp i disse feilene, for å bygge ett rettferdig system som senker importsmitte, og samtidig behandler nordmenn som likeverdige borgere av et demokratisk land, med den rettssikkerheten som følger.