Høringssvar fra Marit Worpvik

Dato: 12.04.2023

Nei, nei og nei.

Det er mer enn nok press på barn som det er i dag, og jeg husker at jeg tenkte at den seksuelle lavalderen var en slags norm å følge da jeg var ung. At jeg var unormal om jeg ikke hadde sex senest som 16 åring.

Delvis derfor, men også fordi jeg var helt overbevist om at jeg var godt voksen, hadde jeg sex som 15 åring, men heldigvis med jevnaldrende. På nettet snakket jeg med godt voksne menn, og ble på et tidspunkt kontaktet av politiet fordi jeg hadde snakket med en pedofil mann som hadde utgitt seg for å være en annen. Om det hadde blitt noe mer enn snakking, så hadde jeg satt pris på å faktisk bli sett på som et barn, som jeg var, av rettssystemet. For det er ene og alene det man gjør ved å senke den seksuelle lavalderen; man gir barn mye mindre trygghet mot pedofile og gamle menn som utnytter barn.

At 15 åringer har sex med andre 15 åringer er uproblematisk, og det vil de som ønsker det fortsette med. Derimot er det utrolig viktig at vi er helt tydelige på at du faktisk ER et barn som 15 åring, og at man tilbyr trygghet til disse dersom de setter seg selv eller befinner seg i situasjoner hvor de kan bli utnyttet.

Å sette ned den seksuelle lavalderen er å ta et gigtantisk steg i feil retning. Om noe, bør den heves.