Høringssvar fra Inger- Lill Vestveit

Min røykeslutt

Dato: 15.09.2016

Svartype: Med merknad

 Jeg tok mine første trekk av en sigarett da jeg bare var 10 år gammel og begynte å røyke mer eller mindre fast da jeg var 12. I dag er jeg 39 år, men la røyken på hylla for litt over ti måneder siden etter å ha vært storrøyker siden barndommen. Fra jeg var ei lita jente og gikk på barneskolen fikk jeg diagnosen astma, noe jeg også har i voksen alder. Livet har vært fylt med mye tungpust og medisiner gjennom årene og røyken har vel størsteparten av skylda her. Om ikke annet en veldig stor bidragsfaktor. 

Enhver røyker har vel også et ønske om å slutte? Ikke bare er det direkte farlig og usunt, men fryktelig dyrt også. Ikke akkurat helsebringende med andre ord. Dårlig pust, stygge tenner, lukter vondt, dårlig kondisjon, lite energi osv. Listen over komplikasjoner sigarettene gir er uendelig lang. 

Jeg har forsøkt flere ganger å slutte opp gjennom årene. Både med og uten NRT. Ingenting fikk meg til å holde meg unna sigarettene. For inntil 10 måneder siden. Da ble jeg introdusert for damp/ e- sigaretter og har ikke tatt ett eneste trekk av en sigarett siden. Det rareste er at jeg overhodet ikke hadde noen intensjon om å slutte. Dette var ene og alene for å hjelpe min mann med sin røykeslutt. Nå vemmes jeg av bare lukten av sigaretter når jeg går fordi en som røyker på åpen gate.

Jeg koser meg med dampen i den formen den er i dag. En såkalt lookalike sigarett ville overhodet ikke hjulpet meg det minste. Jeg gjorde også et forsøk på å lese boken til Allan Carr, men det er det største våset jeg noen gang har lest. 

Jeg har fått en betraktelig bedre helse og har så og si kuttet ut astmamedisinene mine. Tungpusten er borte, jeg har mer energi og er generelt lettere til sinns. Ikke lukter jeg vondt heller. 

Mitt håp i denne høringen her er at dere tar et fornuftig valg og regulerer e- sigaretter på en fornuftigere måte enn det som er foreslått. Slik det ligger an nå vil kvele dampen slik den er i dag og gjøre det mye mindre attraktivt for nye dampere, både produktmessig og prismessig. Det vil rett og slett bli for strengt og for dyrt til at folk vil konvertere til damp. I mine øyne (og mange andres) er dette en revolusjon sett i et folkehelse perspektiv. Sykdommer og følgesskader av tobakk vil fases ut i en skala ingen har sett maken til dersom dere gjør dette til et attraktivt alternativ til storrøykerne. Men det er da viktig at produktene og prisene kan imøtekomme brukernes behov og ikke politikernes. Det er vel også opp til oss forbrukere å ta ansvar for egen helse? 

Kjære dere politikere som skal regulere dette: vær så snill og ha i bakhodet at dersom dette forslaget går igjennom vil dere meget effektivt få de fleste damperne tilbake til tradisjonell tobakk igjen og vi forblir i en ond sirkel. Jeg håper og tror at vi jobber for et felles må; nemlig et tobakksfritt samfunn. Da må vi stå sammen og ikke jobbe mot hverandre. Vi må ta lærdom av hverandre og vi må lytte til hverandre. Det kan ikke bare være en enveis kommunikasjon hvor vi dampere står igjen som taperne. Da er løpet kjørt. Vær så snill og ta oss med i debatten og ikke utesteng oss. Damp er IKKE tobakk! Norge er fortsatt et selvstendig land som ikke er medlem ev EU og vi trenger ikke følge i fotsporene til hva alle i EU gjør.