Høringssvar fra John Egil Sjursen

bekymret

Dato: 22.09.2016

Svartype: Med merknad

I løpet av to år med vellyket bruk av elektroniske sigaretter som erstatning for sigaretter er mitt daglige nicotinforbruk redusert til 1/6 av den konsentrasjonen jeg startet med. Samtidig er mitt sykefravær redusert til å være "ikke eksisterende". Som røyker ble jeg oftere forkjølet og dessverre endte noen av forkjølelsene i lungebetennelse.

Ut fra mine erfaringer med elektroniske sigaretter er det avgiftsnivået som det legges opp til  lite fornuftig. Samfunsøkonomisk vil  helsefordelen ved at flest mulig "uhelbredelig nicotinister" velger et mindre skadlig nicotinprodukt enn tobakk mer enn oppveie utgiftene med en registreringsordning/godkjenning. Redusert sykefravær som jeg har opplevd er bare en utallige gode erfaringer brukere har gjort seg. Oppfordrer derfor på det sterkeste til å lytte mer til de som byttet vekk sigaretter med noe som ikke ødelegger liv og helse. Ikke gjør det dyrt - legg heller tilrette for at voksne mennesker med all statestikk mot seg for å slutte gjennom tradisjonelle metoder skal få et alternativ. 

Avgifter på elektroniske sigaretter vil gjøre at vi beholder en større andel brukere av tradisjonelle sigaretter, gi mer helseutgifter og gi grobunn for et større uregulert sort marked med utrygge produkter, smugling og ulovlig salg.