Høringssvar fra Anonym 15.09

Damp, for god helse.

Dato: 15.09.2016

Svartype: Med merknad

Tobakk for meg, gir meg en følelse av å være hjemme. Jeg elsker røyken min. Det er ikke tull, jeg elsker den. Elsker smaken, lukten, følelsen. Men, den slapper ned kroppen min, ødelegger lungene mine, tetter blodårene mine. Røyken er en forbannelse i utkledning. 

Jeg begynte å dampe (E-sigaretter med nikotininnholdig juice) i 2015. Til å begynne med, ble det ingen stor sukse for min del. Men etter et år, med å prøve litt frem og tilbake, fant jeg noe som passet for meg. 

Min far, har røkt på seg KOLS, og plages fælt med å slutte å røyke. Han har prøvd alle, og da mener jeg ALLE røykeslutt tips. Tyggegummi, hypnose, apper på telefonen, røykeslutt grupper, terapi, nikotinplaster, og alt annet på markedet. Min kjære far på over 60 år, puster så det piper i lungene, men han får ikke til å legge fra seg røyken. Han kan fort røyke for 200kr dagen. 

Etter jeg introduserte han til damp, sluttet han på dagen. Det var det beste han hadde vært med på. Det funket! Han hadde ikke lyst på tobakk! Og nå, kun 6 dager etter, så føler han seg bedre. Han føler at han ikke puster så tungt lengre. Han føler at livskvaliteten hans er mye bedre enn for bare 6 få dager med damp. 

Men HVA er det som lokker meg mest til dampen? 

1. Det er lett. 
2. Helserisikoen er minimal. 
3. Kostnaden er minimal. 
4. Det setter ikke en ekkel lukt i klærne mine.
5. Fingrene mine er ikke brune. 

Det er blitt bevist at røyk, og tobakksvarer er skadelige for personlig helse, og også de rundt oss. Da burde jo dette være kurant for Norge? Vi er vell opptatte av at våre Nordmenn skal være i god helse? 

Økonomi: 

1. Hvis juicen blir for dyr å kjøpe, så hva er da vitsen med å gjøre det lovelig? Vil den Norske politikken heller se svarte lunger, KOLS og tungtpustende mennesker, eller vil de se fjellvandrere? Hvis prisen blir som den er blitt sagt at den skal bli, så vil jo de som damper, bli konkurs, om ikke værre. Gå tilbake til helserisikkoen i tobakksvarer. 

2. Nå er prisen såpass lav for e-juice at det går fint ann å unne seg en ekstra smak, eller en ekstra flaske, så er dette toppers. Fordi at vi som røyker, vi har alt brukt opp mange hundre tusen kroner på tobakk. Vi ønsker ikke å unne oss nye hundre tusener på dette. Hvis dampen kan beholde kvaliteten og prisen som den er idag, med rom for LITT øking, så er vi fortsatt motiverte til å holde oss uten røyk. 

3. Jeg synes at de prisforslagene som er kommet opp til dags dato, er latterlige. De er for høye. Det er nesten som å si at dere ønsker at Nordmenn skal ha svarte lunger og KOLS. 

Flaskestørrelser

OK, hvis det blir 10ml flasker, så har jeg ingenting i mot dette. Så fremt at man kan kjøpe mange 10ml flasker. Miljøet vil trolig ikke sette pris på alle disse flaskene som blir kastet, men jeg som kjøper av e-juice for å beholde helsen min i OK stand, bryr meg ikke stort om flaskestørrelse. Selv om det rett og slett er synd å se at miljøet skal få svi bare på grunn av tunnelsynt politikk. 

Hvis det skal være 10ml flasker og kunn det, så håper jeg for Norge sin del, at vi får flere søppeldunker til avfall som det, slik at de kan resirkuleres. 

Nikotininnhold

Jeg synes 24mg/ml er en fin styrke. Hvorfor? Fordi denne styrken metter den som ellers er vant til å sitte med Tiedemanns Rød 3 i munnen til en hver tid. Min far er et godt eksempel, nok en gang. Han fikk en tank i 24mg/ml, og han sluttet på dagen. Han hadde ikke lyst på røyk. Han var mettet på nikotin. 

Men, i verste fall, så blir vi mettet med 20 mg/ml også, det bare tar litt lengre tid, med andre ord, et større forbruk av e-juice. Synd. 

Fargestoffer

Greit om dette blir ulovelig. Skjønner ikke vits i å ha fargestoffer i e-vesken uansett. 

Barnesikring

Hvorfor er det ikke barnesikting på tobakkspungen, eller sigarett esken? Men ja, jeg vil gjerne se at e-juicen er i barnesikrede flasker. 

Tobakksloven / Røykeloven: 

Det er altså da ikke lov å røyke på offentlige områder, inne i offentlige hus, eller lignende. Helt greit det vell! Synes at også dette skal være på dampen, da dampen faktisk irriterer enkelte. Men, innen private virksomheter, privat hus, osv, så synes jeg at det er eieren/ansatte som skal bestemme hvorvidt det er lov å dampe innenfor deres sektor. 

Helt greit at oss dampere ikke får stå i fruktavdelingen på Coop Mega å dampe, altså. Absolutt! 

Helse

Etter jeg begynte å dampe, har helsen økt. Fastlegen har sett det, med mange testresultater som plutselig så mye bedre ut enn før. Jeg er en pasient som er syk på heltid. Det å se at røyken reduserte meg såpass mye, var skuffende å se. Etter dampen, har jeg og min helse blitt forbedret med nesten 25%, og dette er bare på få dager. 

Lovlig! Vær så snill! 

Jeg ber på mine knær for at dere som tar besluttninger for oss folket i Norge, at dere ser behovet vi har for en slik fantastisk røykeslutt som vi får med dampen. Også jeg, som min far, har prøvd alt annet. Men ingenting har fungert på samme måte som damp. Damp tilfredsstiller behoved for å se noe komme ut av munnen på utpust. Dampen tilfredsstiller nikotinbehovet. Dampen hjelper. 

Naturlig utfasing: 

Jeg begynte på 24mg/ml nikotininnhold i min damp. Bare etter to uker ble dette for sterkt, og jeg gikk ned til 20. Nå damper jeg 18mg/ml og har begynt å kjenne tegn til at også dette er for sterkt. Dette er realiteten av hva som skjer, når en begynner å dampe. Dampen går fra å inneholde masse nikotin, til å tilslutt være uten nikotin. 

Damp, er fantastisk. Helt, brilliant, om jeg får si det slik. 

Takk for oppmerksomheten.