Høringssvar fra Bent Øystein Bostad

Esigaretter og regulering - koffein vs nikotin

Dato: 19.09.2016

Svartype: Med merknad

Det er innkommet mange flotte svar fra personer med personlig erfaring fra damp / esigarett, så istedet for å komme med nok en solskinnshistorie om hvordan dampen fikk meg vekk fra sigaretter (som den gjorde) så skal jeg heller fortelle hvorfor regulering av esigaretter og avgiftsbelegning blir å anse som feil. Kaffe er i dag ansett som ett nytelsesmiddel. Koffein er også avhengighetsskapende, på lik linje som nikotin. Koffein er også helseskadelig i for store mengder, også på lik linje som nikotin. Når koffein blandes ut i vann og konsumeres på "riktig" måte, så er det ett nytelsesmiddel. Når nikotin blandes ut i vegetabilsk glyserin og monopropylene glycerin og konsumeres på "riktig" måte, er det også ett nytelsesmiddel. Noen tilsetter melk i kaffen sin, noen tilsetter sukker, noen tilsetter fløte, og noen drikker kaffen sin kun utblandet i vann. I ejuice tilsetter noen mentol smak, noen tilsetter jordbær smak, og noen damper den uten smak. Igjen så er likhetene veldig tilstede. Det er til og med de som drikker kaffe for å gå ned i vekt, og det er de som inhalerer nikotin for å dempe depresjoner. Når noen inhalerer fra en esigarett tas nikotinet effektivt opp i blodet gjennom lungene og går videre ut i kroppen. I hjernen binder nikotinet seg til bindingssteder som vanligvis brukes av stoffet acetylkolin, såkalte acetylkolinreseptorer. Når nikotin binder seg øker dopaminnivået, dermed stimuleres belønningssenteret og den som røyker føler glede og velvære.

Så både kaffe og nikotin hver for seg, har helsemessige fordeler (og ulemper). 
Når nikotin inhaleres via en sigarett, får man med seg flere tusen skadestoffer i tillegg, når den inhaleres ved hjelp av en esigarett, så unngår man 80-90% av disse skadestoffene. 

Sunn fornuft tilsier at nikotin inntak ved hjelp av en esigarett, er å anse som ett nytelsesmiddel på lik linje som koffein via kaffe. Kaffe selges uten aldersgrense eller annen kontroll. EFSAs rapport tilsier at for voksne er det ufarlig å innta inntil 400 mg koffein daglig. Alikevel er det ingen begrensning på innkjøp og drikke / nytelse av kaffe.

Når det kommer til regulering av væske, er det mer enn nok at forhandlere kan fremvise til toksilogiske rapporter som de innhenter ved å sende inn vareprøver til folkehelseinstituttet og kan fremvise disse svarene på forespørsel fra kunde / offentlig instans.

Når det kommer til esigarettene (den mekaniske / elektriske delen) så burde det vel være nok at de er CE merket / CE godkjent på lik linje som en kaffemaskin. En ser ikke at kaffemaskin produsenter må inn for å godkjenne kaffemaskiner og betale 30-40.000 pr maskin / kanne / kapsel.

Som han "Raymond" sier: "Hællæ!! Det e lov å bruke hue"

Med vennlig hilsen og håp om fornuftige avgjørelser

Bent Øystein Bostad