Høringssvar fra Laila

Min historie om røykeslutt ved hjelp av esigarett

Dato: 25.09.2016

Svartype: Med merknad

I dag er det nøyaktig 7 uker siden jeg stumpet røyken. Min historie er på ingen måte unik, det som er spesielt (i mine øyne) er at det gikk lekende lett – ved hjelp av damping. Etter 28 år som mer eller mindre storrøyker, så er det fremdeles folk rundt meg som ikke fatter hvordan jeg klarte det. Det ironiske er at jeg hadde gjort dette for mange år siden dersom jeg hadde visst hvor enkelt det var. Jeg bestemte meg aldri for å slutte å røyke. Jeg bestemte meg for å prøve å bytte ut røyken med damp. Det gikk kun 3 ½ dag å konvertere fra kun røyk til kun damp! Jeg startet med 18 mg nikotinstyrke (lovlig handlet i Sverige), og er nå etter kun 7 uker ned i 10-12 mg i styrke. Målet er å også slutte med nikotin, og deretter kanskje også med damping.

Min største motivasjon i hverdagen er at økonomien er mye bedre, deretter helsen. Alle som fremdeles røyker i dag vet hvor helseskadelig det er, vi trenger ikke moralprekener. Vi trenger dette som et hjelpemiddel og nytelsesmiddel, til en fornuftig pris.

At reklame og salg bør reguleres er jeg helt for, og dagens regelverk må nok oppdateres. Men bit ikke dere selv i halen, ved å gjøre det dyrere og/eller vanskeligere for oss som faktisk har klart å stumpe røyken ved hjelp av dette. Tenk samfunnsøkonomisk, og bidra heller til at vi kan få kjøpt nikotinholdig e-væske til en normal pris, også i Norge.

Noe av effekten så langt?

  1. Jeg har spart mange tusen kroner som jeg i stedet bruker/sparer. Besparelsen samfunnet får på mine potensielle skader/sykdom av røyken, puttes i stedet inn i samfunnsøkonomien ved at jeg nå er som enhver annen forbruker.
  2. Jeg har holdt vekten uten problem, puster bedre, det er lettere å bevege seg uten ”røykelunger”, jeg lukter ikke røyk, jeg fryser ikke lett slik som jeg gjorde.
  3. Luktesansen, det er enorm forskjell.
  4. Min mor på 78 år skal nå begynne å dampe, hun har røykt i 60 år og aldri klart å slutte mer enn noen måneder om gangen. Nå har hun troen. Det har jeg også.