Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 293476

Dampen som redder liv.

Dato: 18.09.2016

Svartype: Med merknad

Bør ikke hovedfokuset til Departement og Regjering ligge på folks helse når nye lover og forskrifter skal innføres?
Bør ikke det aller viktigste være å få flest mulig til å slutte med tobakk? Har ikke nettopp dét har vært et mål for myndighetene i årtier?

Eller er faktisk målet å gjøre det så dyrt, vanskelig tilgjengelig og komplisert å bytte ut tobakk med damp, at folk kommer til å fortsette å røyke (kanskje billigere) sigaretter, bli syke og dø altfor tidlig?

Istedenfor å legge hindringer i veien, bør det jo tvert imot *legges til rette for* at folk går over til damp. Det må reklameres for. Det reklameres for nikotintyggegummi, nikotinplaster o.l. – hvorfor skal det ikke reklameres tilsvarende for damp? Damp som er det mest effektivt røykesluttproduktet verden har sett? Er det virkelig legemiddelindustrien og EU som skal legge føringene for norsk helsepolitikk?

Damp (feilaktig kalt e-sigaretter, det har som kjent ingenting med tobakk og sigaretter å gjøre) er kanskje den største nyheten for bedre folkehelse i nyere tid, og alt må gjøres for å tilgjengeliggjøre dette for alle – *ikke* gjøre det så dyrt, dårlig og over-regulert at folk ikke ser seg tjent med et bytte.

Det er dét som vil redde tusener av liv, ikke å innføre en meningsløs lov som blir til hinder for at folk skal klare å kutte tobakken.

Som et beviselig svært mye mindre helseskadelig produkt enn tobakk, vil den nye loven vi ser forsøkt innført med Tobakksdirektivet, være intet mindre enn en tragedie. Tusener av norske liv vil årlig *ikke* bli spart hvis TPD blir innført slik det nå står.
Damp *ikke* et tobakksprodukt, ei heller et legemiddel, og bør følgelig ikke reguleres som det. Damp er et nytelsesmiddel.

Å regulere ihjel et produkt som er dokumentert minst 95 prosent mindre skadelig enn tobakk – hvorfor? Vi vet nok om skadevirkningene til å kunne konkludere med at damp er *vesentlig* mindre skadelig enn tobakk. Ergo burde det *oppmuntres* til at folk begynner med damp istedenfor å fortsette å røyke. Her må Departementet rett og slett lese seg opp på ny og seriøs forskning (se til England), ikke forskning bestilt og betalt av Big Pharma og Big Tobacco som nå taper store penger på grunn av dette (forholdsvis) nye produktet.

Jeg har, som titusener av andre, forsøkt å slutte med sigaretter mange ganger. Jeg har forsøkt det meste, inkludert hypnose. Ikke noe av dette virker for meg, ikke uten en ekstrem viljestyrke jeg ikke har. Fellesnevneren for alle røykesluttprodukter, er at kosen, vanen med noe å holde i hånden, noe å trekke inn, noe å blåse ut, forsvinner når sigaretten forsvinner. Tilfeldigvis kom jeg over en enkel, liten "e-sigarett" for to år siden, og det krevde faktisk ingen viljestyrke å velge denne foran sigaretten når røykesuget meldte seg. Det føltes ganske utrolig! Jeg hadde ikke trodd *noe* kunne hjelpe meg til å slutte å røyke. Jeg har røyka i rundt 30 år.

Siden dette, har jeg gått over til litt mer avansert utstyr. Jeg har spart utrolig mye penger, men det aller viktigste er at helsen har blitt så mye bedre! Jeg bestiller min e-væske med nikotin fra Sverige og England, og heldigvis har jeg et vell av smaker å velge mellom. Frukt, bær, kaffe, karamell … Hadde jeg ikke hatt det, bare en enkel, smakløs væske med nikotin, er jeg redd det ikke ville vært tilfredsstillende nok. Da er det like greit å fortsette med tobakk. Men nå har jeg klart det! Jeg er røykfri! Som svært mange andre eks-røykere, nå dampere.

Dette må da være bra? Hvorfor gå inn for å gjøre det så dyrt og så lite tilfredsstillende både for oss som har dampet en stund, men ikke minst for de som enda ikke har fått sjansen til å prøve damp, at folk vil fortsette med tobakk? Ingen reklame, e-væske kun i bitte små flasker, ikke nok nikotinstyrke, en mangedobling av prisen og masse reguleringer på utstyr, vil gjøre at mange ikke engang vil forsøke damp – og vi "konvertitter" vil kanskje begynne med tobakk igjen. Og det vil vi ikke!

Det oppfordres til å snakke med Norsk Dampselskap og andre som *vet* hva de snakker om. Det er utrolig viktig for folkehelsa at dere ser på dette med nye og fordomsfri øyne.

Med ønske om en fornuftig regulering,
– kvinne, 49 –