Høringssvar fra Helena

Jeg vil ha esigaretter!

Dato: 21.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg sluttet å røyke sigaretter, etter over 9 år som røyker. Jeg har tidligere prøvd å slutte med nikotinplaster, nikotintyggegummi, trappe ned og slutte på dagen. Ingen av disse metodene har fungert.

Dette gjorde jeg ved hjelp av esigaretter. Og ikke ved verken å trappe ned eller bruke begge deler over en periode.
Jeg hadde prøvd andres e sigaretter før jeg fikk min, men bare små e-sigaretter, like de EU foreslår skal fortsatt være lovlig. De små e-sigarettene var ikke effektive nok, og ville ikke fått meg til å slutte med røyken.

Som mange andre gikk jeg på nett og leste meg opp for å være sikker på hva jeg gjorde og for å være sikker på at jeg ville skaffe meg en e-sigarett som kunne yte det jeg trengte, og jeg skaffet meg en enhet som nå foreslås ulovliggjort på grunn av tankstørrelsen.

Den dagen jeg fikk den, det var den dagen jeg sluttet å være røyker!
Jeg hadde ikke klart det uten e-sigaretter med nok kraft. Og selvfølgelig mulighet for å kjøpe e-væske med nikotin på lovlig og økonomisk-overkommelig vis.

Har nå vært røykfri i snart 2 år, og vanlige sigaretter frister ikke det grann. Jeg har gått ned fra en nikotinstyrke på 1,8mg til 0,4 mg på disse månedene.
Jeg kan anstrenge meg mer fysisk uten å bli kortpustet og gjøre aktiviteter jeg ikke kunne drømt om å gjøre tidligere. Jeg har fått mange helseforbedringer!
Disse forbedringene er jeg redd vil være midlertidige skulle TPD slik det er foreslått i dag bli en realitet.
Man kan henvise til studier betalt av både den ene og den andre, men jeg, min lege og andre som damper kjenner effekten dette har på vår helse!

Å regulere e-sigaretter under tobakkskadeloven blir helt feil når dette ikke er en tobakksvare. Den eneste likheten ligger uheldigvis i navnet og det må vi som forbrukere nå ungjelde for.

Væske i kjempesmå flasker er uheldig. Ikke bare fordi det legger store kostnader på produsenter og forbrukere, men fordi det er forferdelig lite miljøvennlig.
Under 20mg/ml med nikotin kan være et hinder for nye dampere som har vært vant til store inntak av nikotin via røyk. De får rett og slett ikke nok til å klare en overgang. Og taperne er dermed de som har det verst av de avhengige, de med størst behov.

Jeg syns det er helt fantastisk hvis vi kunne fått tryggere produkter med mer informasjon til brukeren,men dette trenger ikke koste skjorta, og tenk på alle dem som ikke får mulighet til å slutte å røyke fordi de ikke har "åpen" tilgang på dette fantastiske produktet som altså er esigaretter.

Regjeringen kan ikke forsvare å overregulere, overbeskatte og legge skyhøye avgifter på dampen.

Da regulerer dere bort den største Folkehelserevolusjonen noensinne.
Om ikke annet synes jeg det er på tide at vi faktisk åpner opp lovverket vårt og inkluderer damping i folkehelsa!