Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 292411

Dato: 18.09.2016

Svartype: Med merknad

Etter å ha røykt fast i over 30 år, gikk jeg over fra sigaretter til damp for 80 dager siden. På den tiden har jeg hverken hatt lyst på eller forsøkt å røyke en eneste sigarett. Jeg hadde tidligere forsøkt å slutte både med og uten de hjelpemidlene som er tilgjengelig, innkludert antidepressiva som Zyban og Champix. Jeg fallt alltid tilbake til sigarettene etter en stund. Etter at jeg begynte med damp, har jeg fått bedre kondisjon, dramatisk forbedret smaks og luktesans of sluttet å hoste så mye som jeg gjorde. Jeg er nå mer fysisk aktiv og har begynt å jogge, noe som var utenkelig for et par mndr siden. Jeg har altså fått en drastisk forbedring av helsen på kort tid. Jeg er ikke alene.

Det er mulig at det finnes stoffer i dampen som er skadelige, men vi har allerede over 10 års forskning som entydig viser at damp er uendelig mye mindre skadelig enn sigaretter. En stor engelsk undersøkelse, viser også at damp ikke er en inngangsport til sigarettrøyking blandt unge. Ungdom flest synes sigaretter er ekkelt, det er rett og slett ikke inn å røyke lenger. De fleste er også klare på at de ser på damp som et middel til å slutte å røyke og kan ikke tenke seg å begynne selv.

En av grunnene til at snus fungerer som et middel til røykestopp, er at det appelerer til eks røykere, særlig pga fordampere som avgir mye damp. Dersom utvalget av fordampere blir redusert, vil det sannsynligvis ikke appelere til røykere på samme måte. Vi risikerer da samme effekt som de første e-sigarettene, såkalte ciggalikes, hadde. Røykere sluttet å bruke dem etter en stund, fordi de ikke ga samme tilfredsstillelse som sigarettene. 

Fordampere og e-væsker, bør behandles som et nytelsesmiddel og selges på samme måte som snus og sigaretter, ellers risikerer man også at de mister sin appell hos eks røykere. Det vil være enklere å kjøpe en pakke sigaretter enn å gå på et apotek å få tak i en fordamper. 

De aller fleste dampere er enige i at salget av damp bør reguleres og at det må være en aldersgrense for å få kjøpt produktene. Det er likevel ikke noe vitenskapelig grunnlag for å regulere strengere enn tobakksvarer.

I Norge blir det ofte fokusert på at e-væsken inneholder nikotin, men det er ikke nikotinen i tobakken som tar liv, det er alle de hundrevis av andre kreftfremkallende stoffene som gir dødelige sykdommer.

Jeg ber regjeringen om å fokusere på skadereduksjon i denne saken. Damp redder liv.