Høringssvar fra Sindre endre Mathiassen

Min mening!

Dato: 22.09.2016

Svartype: Med merknad

Det viktig å skille e-sigaretter fra tobakk. E-sigaretter inneholder IKKE tobakk og bør ikke omhandles i samme kategori under noen høring eller regulering. Faktisk så synes jeg ikke e-sigarett er et rettferdig navn, i og med at den ikke har noe som helst med sigaretter å gjøre.

E-sigaretter bør reguleres som et nytelses middel og ikke noe annet. I verste fall bør nikotinholdig juice etter min mening reguleres i likhet med Nicorette produkter som selges i butikk. Om jeg vill ha nikotinholdig juice i dag må jeg kjøpe fra utlandet. Er det da ikke bedre at man får kjøpe juice av alle slag i Norge? Jeg er for å handle lokalt, å støtte næringslivet der jeg bor. Men dette er noe som begrenser seg slik loven er idag.

Forbud mot noen smak er helt ufårståelig for meg, siden disse kan komme uten nikotin også. Igjen kan til nød nikotinholdig juice reguleres i likhet med Nicorette produkter som selges uten særlig tilsyn.

Forbud mot fargetilsetninger er fårsåvidt greit om det er mer skadelig enn uten fargetilsetningene, selv om dette etter min mening bør være en anmodning og ikke forbud.

Ingredienser bør oppgis i et minimum av den grad det kan være til fare for noen med allergier. Dette er selfølgelig veldig viktig!

e-sigaretter er i sin helhet er en fantastisk måte for røykere og snusere å komme seg vekk fra den dødelige tobakken. Et populært argument som brukes, som i min mening er en tafatt hersketeknikk, er: Hva med barna, de kan få lyst på dette. Hva med de barna som garantert mister sine familie medlemmer for tidlig fordi de er fanget av tobakken. Hva med barna som begynner med tobakk fordi det ikke er mulig/for dyrt å få tak i e-sigaretter?

Enkelte vil uansett hvor vanskelig det er, begynne med nikotin i en eller annen form. Hvorfor da ikke gi de tilgang på et produkt som er 95-99% tryggere enn tobakk?

E-sigaretter vil redde så utrolig mange liv og spare helsevesenet for så ufattelig mye penger i lengden at det er totalt uhørt at dette skal reguleres til den grad at tobakk blir billigere og lettere å få tak i.

Jeg har hvert røyk og tobakks fri i drøyt 2mnd. Det går kjempe bra nå etter jeg har funnet "min" e-sigarett. Jeg har prøvd litt forskjellige e-sigaretter, ikke alt har hvert like effektivt for meg selv om det fungerer for andre. Jeg synes det er viktig at man skal ha et bredt utvalg av e-sigaretter, så man kan kombinere Mod, tank, coil og juicer som man selv vill. Det er virkelig en fordel at man har mulighet til å finne den kombinasjonen som passer best til seg selv. Jeg selv bruker i hovedsak 6mg nikotin juice. Men jeg bruker også 0mg nikotin når jeg bare skal kose meg. Istede for å spise godter og søtsaker synes jeg det er helt perfekt med en god juice. 

Mye søtsaker er ikke sundt for kroppen, skal vi da forby dette? Jeg vill gjerne se noe pinelig nøyaktige forskning som sier hvor farlig det er med e-sigaretter før denne saken er ferdig og vi har fått en ny lov.

Mange går også over fra tobakksvarer til e-sigaretter fordi detter billigere. Men etter min erfaring er ikke dette så mye billigere for meg, så om prisen vill øke så drastisk som det kan virke som i dette forslaget har ikke jeg råd til å fortsette med e-sigarett. Veien tilbake til tobakk vill bli kort og jeg vill mest sansynelig vis begynne å røyke/drepe meg selv igjen. 

 

mvh. Sindre Endre Mathiassen