Høringssvar fra Heidi

Min historie

Dato: 26.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg er en kvinne i førtiårene som har vært fast daglig røyker i over 20 år. På det meste var jeg oppe i over 20 sigaretter om dagen. Jeg har gjentatte ganger førsøkt å slutte, uten å lykkes. I disse mislykkede slutteforsøkene har jeg benyttet ulike hjelpemidler, nikotinplaster, nikotintyggegummi, nikotinspray mm Ingenting har hjulpet. Etter en stund vendte jeg tilbake til sigarettene igjen, og følelsen av å være mislykket ble større for hver gang. Det er jo så enkelt ikke sant, det er jo bare å legge sigarettene på hylla og la dem bli der. Nei, for meg var det ikke så enkelt.

I 2015 kjøpte jeg ved en tilfeldighet en e-sigarett. Hadde egentlig ikke noen tro på at det ville fungere, men tenkte det var verdt et forsøk. En uke etterpå var sigarettene lagt bort på hylla og der har de blitt. I dag er jeg en stolt ikke-røyker og en glad damper.

Helsegevinsten av røykestoppen er merkbare. Jeg er ikke plaget med luftveisinfeksjoner lengre, noe jeg hadde en til to ganger i året tidligere. Kondisjonen er blitt merkbart bedre, jeg går nå lange fjellturer uten å ha pustepauser hvert femte minutt. Livet har rett og slett blitt bedre.

Min historie er ikke unik. Det er mange som meg, som ikke har klart å slutte før de prøvde e-sigaretter, og som kan fortelle om store helsegevinster ved å gå over til e-sigarett.

Med min og og lignende historier i bakhodet er det med bekymring jeg leser høringsnotatet. At e-sigaretter og e-væske reguleres er jeg enig i, man at det skal reguleres som et tobakksprodukt er jeg helt uenig. E-sigaretter er ikke et tobakksprodukt, og skal derfor ikke reguleres som et tobakksprodukt. Og hvis det er nikotinen i e-væske som tilsier at det skal reguleres som et tobakksprodukt, hvorfor skal da e-væske uten nikotin da reguleres som et tobakksprodukt. På grunn av potensielt farlige tilsetningsstoffer leser jeg. Med denne logikken regner jeg med at alle produkter som kommer på markedet i fremtiden også vil bli regulert som tobaksprodukter, selv om det er en uskyldig tyggegummi som inneholder søtningsmidler som kan være potensielt helsefarlig.

En av de store grunnene til å slutte å røyke økonomi. Høringsforslaget vil fordyre e-sigaretter og e-væske betraktelig. Dette vil medføre at flere røykere ikke vil benytte dette som et sluttealternativ, og vi vil miste flere fremtidige ikke-røykere.

Konklusjonen min etter å ha lest notatet er mere penger i statskassen på grunn av økte avgifter, men det vil samtidig være et steg i feil retning for folkehelsen.

Jeg ber dere tenke dere godt om, les relevant nyere forskning og lytt til brukere av e-sigaretter og deres historier.

Takk.