Høringssvar fra Marianne

Jippi! Røykfri

Dato: 21.09.2016

Svartype: Med merknad

Etter å ha vært røyker i mange år og med like mange sluttforsøk bak meg, ble jeg nysgjerrig på dette med damping. Kanskje det kunne være noe for meg?

Jeg kjøpte meg et startsett, ikke av den simpleste typen, men et som ga en del damp og smak og som var påfyllbart. Dette ble jeg anbefalt av andre som hadde prøvd med de helt enkle settene som kom rundt 2010/2011 og som ikke gav tilfredstillelse nok til å stumpe røyken.

Jeg gikk utav butikken med min nyervervede dampedings og tenkte at jeg ihvertfall skulle gi det et forsøk. Så jeg begynte å dampe på den og etter 3 dager kastet jeg kartongene med sigaretter som jeg hadde kjøpt en uke før jeg kjøpte dampen. Og siden har jeg ikke vært i nærheten av en sigarett, ei heller hatt lyst på. Jeg har jo dampen:).

Nå har jeg vært røykfri i ca 15 mnd og er strålende fornøyd. Etter bare en uke med damp, ble tettheten i lungene jeg ofte fikk da jeg røyka, borte. Astmaen min merker jeg omtrent ikke noe til lengre, pusten er lettere og kroppen er lettere. Resultatene fra spirometriprøvene hos legen har gått fra å krabbe ned mot begynnende kolsverdier til å fyke opp igjen til gode verdier. Dette er jo BRA:)

Merker også at dampen ikke er avhengighetsskapende slik sigaretter er. Kan godt glemme dampen i flere timer. Dèt skjedde aldri med sigarettene. Der skreik kroppen etter "tilfredsstillelse" stadig.

Dere må ikke drepe dampen. Den er en fantastisk oppfinnelse og det beste alternativet når man vil kvitte seg med røyken. Den inneholder ikke all den forferdelige giften vanlige sigaretter gjør. Dette er et nytelsesmiddel uansett om det er med eller uten nikotin.

Dere må ikke regulere og avgiftsbelegge dampen så hardt at nesten ingen bedrifter har økonomi til å selge dette. Og røykere som vil over på damp ikke har råd til å kjøpe det.

Min store skrekk er at jeg må ut på "svartebørsen" for å få tak i juice. Det vil ikke føles trygt, da det vil være mange som ikke vet hva de driver med. Jeg vil jo selvsagt at det jeg får i meg skal være tryggest mulig. Være seg mat, drikke eller damp.

Så vær så snill å hør på meg og alle andre dampere. Vi leser forskningsrapporter og jobber hardt for at dette skal bli et godkjendt, rimelig alternativ til røykeslutt. Det skader ikke oss eller de rundt oss.