Høringssvar fra Linda

Damp/e-sigaretter

Dato: 22.09.2016

Svartype: Med merknad

I februar 2014 skaffet jeg meg damper (e-sigarett). Et innslag på nrk vekket min nyskjerrighet for dette. Jeg hadde absolutt ingen forventninger om at dette skulle være til hjelp for å kutte ut tobakken, men at den kanskje kunne brukes på steder hvor røyk ikke var tillatt. 

Jeg ble meget positivt overrasket over hvor effektiv denne damperen var. Jeg sluttet, som mange andre, på dagen etter å ha røkt i 25 år! Og det etter utallige forsøk med nikotintyggegummi, plaster, bøker og til og med snus. Helsa ble bedre, jeg sluttet å hoste, fikk bedre kondisjon og friskere/penere hud for å nevne noe.

Selve damputstyret ble kjøpt i Norge men nikotinvæsken ble kjøpt fra en britisk nettbutikk. Nikotinvæske koster svært lite sammenlignet med tobakksvarer. Startet med 36mg nikotin og trappet gradvis ned til 6 mg. I dag damper jeg som oftest 0mg for kosens skyld. Det erstatter i mitt tilfelle sukkervarer og annet snacks siden jeg har diabetes.

Dersom dampen blir avgiftsbelagt på lik linje med tobakken tror jeg færre blir motivert til å prøve damp da økonomisk gevinst er en viktig grunn til å slutte.

Jeg ønsker at dampen skal være regulert som nytelsesmiddel med 18 års aldersgrense og at den fortsatt skal være lett å anskaffe/bruke slik at andre også skal få den samme muligheten til å slutte med tobakk som jeg fikk.