Høringssvar fra Anonym 12.09

Hva damp/e-cigarett har gjort for meg

Dato: 12.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg er en mann på 31 år, og som begynte og røyke (dum som jeg var) når jeg var 12 år gammel. Så jeg hadde røykt i 19 år før jeg kom meg over på damp.

Opp igjennom årene så har jeg prøvd og slutte med røyken uten hell. Jeg har prøvd alt fra nicotin plaster, tyggis og røykeslutt pillene. Jeg har og vært prøvd hypnotisert og akupunktur uten hell.

Jeg har og fra tidligere av prøvd ciggalikes men fant ikke dette bra nok til og slutte. Men denne sommeren, juni 2016 ble året og måneden da alt forandret seg for min del. Jeg ble introdusert for ett greit start sett i dampen, og fant ett par smaker jeg likte godt og klarte og legge fra meg røyken på dagen til fordel for dampen. Har nå vært røykfri i 11 uker og føler meg enormt mye bedre enn jeg har gjort noen sinne.

Jeg har fått tilbake mine smaks sanser som jeg ikke var klar over at jeg hadde en gang, og luktesansen min har blitt betraktelig mye bedre. Jeg blir ikke like lett andpusten mer og føler at jeg har mye mer overskudd om dagen. Jeg kan nå leke mye mer med barna mine uten og måtte ta en pause. Huden min er blitt mye bedre, da jeg har fått mye mindre kviser og mindre uren hud.

Jeg har og en hudsykdom som heter hidradenitis suppurativa som gjør at jeg får store absesser/byller rundt om på kroppen som er utrolig smertefulle. Fra tid til annen så fungerer jeg ikke i det hele tatt når absessene er på sitt verste. Dette har jeg slitt med siden ungdomsalderen og per i dag så finnes det ingen effektive medisiner mot dette. Man kan opereres eller ta laserbehandlinger, men det er ikke ett garantert resultat av det. Jeg har vært både på legevakta og hos fastlegen min utallige ganger for og måtte skjære opp absesser som er alt fra 4 - 13cm i diameter store som jeg ikke har klart og fått tømt selv. Disse blir som sagt så smertefulle at jeg ikke klarer og fungere verken i hverdagen eller i arbeidslivet når dem kommer og er på sitt verste. I hovedsak så har jeg hatt en 2 - 10 utbrudd av nye absesser i måneden. Etter jeg begynte og dampe, så har jeg enn så lenge ikke hatt noen nye utbrudd. Jeg sier ikke at dampen har kurert meg for min kroniske sykdom, men den har enn så lenge lindret den veldig.

Hvis deres lovforslag og endringer trer i kraft, så vil dere gjøre det så og si umulig for oss som har klart og slutte og røyke og gå over til damp og fortsette og dampe. Dere regelrett "tvinger" oss tilbake til røyken, som på ingen måte vil gjøre oss noe bedre i det hele tatt. Med disse lovendringene så kan og staten risikere ett massesøksmål fra mange mennesker i framtiden frykter jeg. Mange som har sluttet og røyke og begynt og dampe, som da blir tvunget tilbake til røyken grunnet lovendringene, for så og bli syke/dårlige i framtiden har ett gyllent grunnlag forming fremme ett erstattningskrav ovenfor staten for og faktisk ha gjort oss syke som da kunne vært forhindret.

 

Jeg/vi ber dere og være så snille og faktisk høre på oss. Vi som har vært igjennom dette, og følt forandringene på kroppene våres og føler at vi har det veldig bra nå Pga dampen bør faktisk få lov til og ha noe og si i dette. Det er våres liv, og det er veldig trist hvis dere her og skal bestemme hva vi får lov til og ikke.