Høringssvar fra Jostein Hegre

Tobakk og damp

Dato: 26.09.2016

Svartype: Med merknad

Først og fremst vil jeg si at damp (e-sigaretter) ikke er tobakk. Allerede der er vi ute og sykler i forhold til høringen. Det er ingenting som sidestiler damp og tobakk. Likhetstrekket er nikotin, men der stopper likhetene. Desverre er de fleste studier på nikotin en stude av tobakk og ikke ren nikotin. De studiene som er gjort på nikotin uten tobakk viser hvor lite skadelig nikotin faktisk er, og blir samenlignet med kaffe. At ungdom vil gå fra damp til sigaretter er omtrent like sansynlig som at en ungdom vil kaste smart-telefonen til fordel for telefonkiosker. De aller fleste uavhengige studiene viser også at Damp ikke appelerer til andre enn røykere, og har med suksess blitt ett alternativ for oss som ikke har klart å legge vegg tobakken med andre midler.

 

Selv så røkte jeg sigaretter fra 12-års alder til jeg var 39. 40 sigaretter daglig det siste året, før jeg kjøpte en 2. generasjons personlig fordamper. Denne ble kjøpt for å begrense tobakken, jeg hadde ingen planer om å slutte med sigaretter, men det ble resultatet etter bare 2-3 dager med damp. Det er nå snart 1000 dager siden.

Med ett forslag om å forby dagens utstyr som virker og legge unaturlige avgifter på produsenter, legges det opp til at damp ikke lenger er ett alternativ, som all uavhengig forskning forteller er 95% (minst) skadereduserende enn tobakken som vi VET er skadelig og dødelig. Med andre ord så legger dere tilrette for at vi skal fortsette å røyke tobakk, når dere faktisk har en gylden mulighet til å spille på lag og redusere bruken av tobakk. Damp er ingen røykeslutt medisin, men ett nytelsesmiddel, på lik linje med kaffe, som har en liten bi-virkning at den får folk til å slutte å røyke. Faktisk i en mye større grad enn tradisjonelle røykeslutt-produkter. Alle brukerundersøkelser viser at røykeslutt-produkter ikke virker i særlig grad, annet enn til å fylle lommene til pharmasien.

 

Ved å legge opp til, og tilrettelegge for damp, på samme måte som el-bil, har dere nå en gylden mulighet, kanskje den beste noen sinne, til nærmest å utrydde bruken av tobakk i Norge. Ved å gjøre damp mer tilgjengelig, og rimeligere enn tobakk samt oppfordre til å gjøre ett bytte fra sigaretter, gjør dere ett helsemessig fornuftig valg. Se gjerne over til England som ser ut til å ha skjønt dette.

 

En fornuftig regulering av damp (e-sigaretter) bør inneholde 18-årsgrense, en edruelig kontroll og mer uavhengig forskning. Forskning bestilt av bedrifter/organisasjoner med tydelig økonomisk vinst/taps-muligheter bør selvfølgelig ses på med kritiske øyne.

 

Her er muligheten. Rett foran øynene deres. Det er nå dere har mulighet til å ta den, og kan i ettertid si: vi gjore Norge røykfritt. I motsatt fall er jeg redd jeg blir tvunget tilbake til sigarettene, som er resultatet hvis dagens forslag går igjennom.

 

Mvh

Jostein Hegre