Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 268294

Dato: 16.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg hadde røkt i 38 år og har prøvd diverse røykesluttmidler uten å lykkes. Hadde egentlig gitt opp håpet om å klare å slutte med røyken da jeg fikk råd om å prøve damp (esigarett). Dette er 2 år siden og jeg har ikke smakt røyk etter dette.

Jeg hadde astma og hadde brukt medisin i 15 år. Etter 1 måned med damp så kunne jeg slutte med medisin og prøver hos legen viste lungekapasitet på 20% mer enn da jeg brukte astmamedisin. Lungebetennelse og bronkitt som jeg hadde 1-2 ganger i året før er også helt fraværende nå.

Det er supert at det åpnes for salg av ejuice med nikotin i Norge og det er flott at det blir kontroll på innholdet, men.........Ved så høye avgifter/priser for testing vil utvalget begrenses ekstremt mye da produktene vil bli veldig dyre noe som vi forbrukere må betale. Med mangedobling av priser for utstyr og ejuice like dyrt som røyk hvis ikke dyrere, vil de fleste røykere vegre seg for å bytte fra røyk til damp. Det er vel helt klart at damp er langt mindre skadelig enn røyk? Hvorfor vil ikke myndighetene at folk velger dette fremfor røyken???? Det er faktisk ikke alle som klarer å kutte røyken med apotek-produkter eller uten noe hjelpemiddel.

Kan ikke skjønne at damp (esigaretter) skal inn under tobakksforskiften da det ikke er et tobakksprodukt. Det eneste felles er nikotinen. At det er så veldig avhengighetsskapende kan da ikke være tilfelle da jeg og nærmest alle jeg kjenner som damper, går ned og ned på nikotinstyrken. Det må være andre ting i røyken som en blir mer avhengig av da ingen som røyker bruker svakere og svakere røyk.

Jeg vil at andre også skal få den muligheten som jeg har fått til å slutte med røyk. Dette vil bli veldig vanskelig hvis innholdet i denne forskriften blir vedtatt med høye avgifter og dermed begrenset utvalg. Når det gjelder forslag om maks 20mg ejuice så trenger mange røykere sterkere ejuice i en kort startperiode for å klare å kutte røyken helt. Er redd for at flere som damper i dag vil starte igjen med røyk med dette forslaget og mange som nå røyker vil fortsette med dette da de ikke har økonomi til å prøve et dyrt alternativ som damp.

Hilsen en som klarte å bli eksrøyker pga. dampen.