Høringssvar fra Ingvild

Kommentar til forslag om endringer i tobakksskadeloven

Dato: 19.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg er en jente på 24år som startet å røyke når jeg var 15.

Min generasjon har alltid visst om hvor skadelig dette kunne være, men du er så ung er det vanskelig å se for seg de store helsekonsekvensene dette kan ha. Når jeg ble 22 hadde jeg hatt uvanlig mange lungebetennelser, og elendig kondisjon.

Lysten til å slutte var svært liten, og du føler du ikke vet hvordan du skal "kunne leve uten". Jeg prøvde alle de konvensjonelle metodene, som tyggis og spray uten at det ga meg noe som helst. 

Så introduserte kjæresten meg til e sigaretter (som vi som bruker det enkelt kaller damping). Han klarte å overbevise meg om å teste det i kun en uke, og se om jeg da fortsatt hadde lyst på røyk. 

Jeg gikk litt motvillig med på det, men etter en uke så jeg ikke lenger poenget med å røyke, da dette var like bra, mye billigere og det føltes bedre for kroppen. Jeg sluttet med sigaretter på dagen. Jeg startet på 18mg nikotin i "juicen", men allerede etter to måneder gikk jeg ned til 12mg. Abstinensene roet seg betraktelig, og jeg ble ikke lenger stresset av f.eks flyreiser. 

Etter ett år føltes det helt naturlig å gå ned til 6mg nikotin. Det forandret ikke opplevelsen i det hele tatt, det virker som om kroppen uten alle tilleggssoffene som finnes i sigaretter rett og slett sakte venner seg av med nikotinen av seg selv. Nå har det gått to år. Jeg er fortsatt lykkelig røykfri, og damper kun i stressende situasjoner der tilbakefall ville vært aktuelt. Jeg damper nå uten nikotin, som et nytelsesmiddel. 

Takket være at jeg er så ung vil jeg om 5-10år være der jeg ville vært om jeg aldri hadde startet å røyke. Kondisjonen min er bra og jeg har begynt å trene masse. Tannkjøttproblemene mine er borte, huden er friskere og lommeboka er tykkere. 

Hvis damp blir regulert på feil måte i fremtiden, med mindre valgfrihet, vanskeligere tilgang og høye avgifter, kommer mange som meg som mangler motivasjon, eller ikke ser alternativ aldri til å slutte. For unge vil også økonomi gjerne motivere mer enn helse, for det merkes med en gang. En gladnyhet er at det sprer seg. Jeg kjøpte utstyr til både mamma og pappa til jul i fjor, og de har også sluttet å røyke etter å ha gjort det over 40år! 

Jeg tror også flere eldre hadde sluttet dersom dette var lettere å få tak i (tenker da på juice med nikotin.) Det er ikke alle som klarer å bestille på nett, og med salg i butikk blir det lettere å opprettholde aldersgrenser. 

Damp redder liv! Dette er en mulighet til å bedre folkehelsa.