Høringssvar fra Ragnar Holtet

Damp er helsefremmende

Dato: 22.09.2016

Svartype: Med merknad

Hei

Som storrøyker i ca. 15 år med mange forsøk på å slutte, gikk jeg i 2004 over til å snuse, for å spare barna og de andre omgivelsene for lukt og passiv røyk. Siden den gang har jeg mang en ganf forsøkt å kvitte meg med snusen, men det viste seg å bli enda vanskeligere enn å slutte med sigaretter. Jeg har forsøkt nikotinplaster og t.o.m. røykeslutt piller uten hell. Jeg hadde ikke stor tro på e-sigaretter da jeg ga det en sjanse i 2013, men jeg kastet snusen etter et par dager, og har vært tobaksfri siden den gang. Astmaen er bedre og formen er bedre.

Jeg hadde nok aldri klart å kutte ut tobakk uten e-sigaretter med nikotin. Jeg startet med 24 mg. pr. ml. i 2013, og har sakte men sikkert jobbet meg ned til 6 mg... Nå er jeg i overgangsfasen mellom 6 og 3 mg, og hvem vet? Om noen mnd kan jeg kanskje legge bort alt sammen? Men det avhenger jo litt på dette lovforslaget. Kanskje må jeg starte opp igjen med snus hvis det blir mer økonomisk?

Vær så snill... Lytt til alle oss dampere, og la oss, og ikke minst andre få samme mulighet til å stumpe røyken uten masse avgifter og forbud. Det må da være bedre for helsenorge at Ola og Kari damper litt frukt eller kakesmak og blir sunne og friske, enn at vi skal stinke ned samfunnet og lage lengre sykehuskøer enn det som allerede er?