Høringssvar fra Tore Karlsen

Damping ble min redning fra tobakken!

Dato: 18.09.2016

Svartype: Med merknad

Etter å ha røyka to pakker tobakk i uka i nesten femti år greide jeg endelig å slutte med tobakken. Jeg prøvde med nikotintyggegummi og nikotinplaster men det fungerte dårlig. Jeg var tilbake til tobakk etter en kort stund hver gang.

Men i November/Desember 2012 leste jeg om julegavetips i en nettavis og der var det en som skrev at han skulle kjøpe e-sigarett til sin far for å få ham til å prøve å slutte å røyke. Da tenkte jeg at dette vil jeg også prøve, så jeg gir røykesluttprosjektet et siste forsøk. Jeg bestilte et enkelt startsett fra en norsk nettbutikk og e-juice med nikotin fra England. Jeg hadde begge deler på plass 15/12-2012.

Dagen etter prøvde jeg å dampe for første gang og da tenkte jeg at jeg ville prøve å ha slutta med tobakken før jul. Jeg begynte med sju sigaretter pluss damp den 16/12-2012 og trappet ned med en sigarett hver dag til jeg sto igjen med en sigarett pluss damp 23/12-2012. Jeg tenkte at julen med mye god mat og godt drikke var den ultimate testen på om dette gikk bra. Det gjorde det og jeg har ikke brukt tobakk siden den gang bortsett fra at jeg ble «mobbet» til å prøve en sigarett ette ca. 3mnd, noe som jeg syntes smakte helt forferdelig. Jeg kastet den etter 2-3 trekk, så nå har jeg vært tobakksfri i snart 4 år.

Jeg skjønner ikke hvordan og hvorfor norske myndigheter vil regulere  e-sigaretter etter tobakksdirektivets bestemmelser. E- sigaretten har jo ingenting med tobakk å gjøre bortsett fra nikotin for de som bruker e-juice med nikotin. Men ettersom nikotin er til stede i mindre mengder også i tomater, poteter, auberginer og grønn pepper (fra Wikipedia), bør disse også reguleres etter tobakksdirektivet?

Enkelte «forståsegpåere» sier at det ikke finnes bevis for at damp ikke hjelper folk til røykeslutt, men jeg ser heller ikke at det blir skrevet noe sted at de kan bevise det motsatte. Bare se på Norsk Dampselskap sin facebook side med ca. 12000 medlemmer, og ja, de fleste der har sluttet med tobakk ved hjelp av dampen.

Jeg håper regjeringen snur og sier nei til dette EU direktivet og ikke gjør det vanskeligere og mye dyrere å få tak i damputstyr og e-juice enn det er i dag da det vil hindre mange i å gå over til damp som er 80-90% mindre farlig enn tobakk.