Høringssvar fra Rita

Damp

Dato: 15.09.2016

Svartype: Med merknad

Hei! 

Den 15.jan 2014 tok jeg min siste sigarett takket være dampen. 

Jeg - storrøykeren som røkte i gjennomsnitt 30 sigaretter om dagen gikk fra 30 til 0 på dagen.

Jeg - som hadde forsøkt alt, både plaster, chamix, tyggis, selvhypnose, viljestyrke, "endelig ikke-røyker"-boka, aldri fått det til utover korte perioder. 

Men jeg kuttet sigaretten - på dagen. Og det er mange tusen som meg. Jeg begynte dampen med nikotin, men nå er det bare kos igjen, uten nikotin. Men for en slutter er nikotin viktig i starten,  

Pusten var på vei tilbake etter en uke eller to, huden forbedret seg mye de første månedene, jeg pep ikke i lungene om natta lenger, jeg ble mer utholdende. Til sammenligning var jeg ikke til å være i hus med da jeg forsøkte å slutte med andre hjelpemidler. Husk at man "slår opp med bestevennen", den følelsen fikk jeg ikke med damp. Med damp hadde man bytter ut bestevennen med en annen bestevenn som er 95% eller mer snillere. 

Vær så snill, avgifter som gjør dampen like dyr som sigaretter, det fører bare til at de ikke foretar et skifte til et bedre alternativ, gjør de som kommer etter meg en tjeneste og gi de sjansen til å få et valg uten at det koster skjorta. 

Slutterne tjener på det og staten tjener på det i form av mindre alvorlige sykdommer. Ikke legg avgifter/forbud på noe som alle vinner på - og som virker. 

Rita, 44 år, storrøyker fra jeg var 15 år