Høringssvar fra Cecilie

Dato: 21.09.2016

Svartype: Med merknad

Dampen har nesten helt fått meg til å stumpe røyken. Hender fortsatt at jeg tar meg en røyk i ny og ne av dårlig vane,men dampen er absolutt å foretrekke. Smaker mye bedre og merker at helsa også er blitt mye bedre. Mindre tett,bedre smaksløker,bedre kondis osv :) kan nevnes at jeg før røykte over en pakke til dagen og snusa itillegg. Snudde kjapt da jeg gikk til innkjøp av min første damper. 

 

Hvorfor skal dampen puttes "under samme kam" som helseskadelig tobakk? Den er mye bedre for helsa og er mye mindre plasgsomt for andre rundt. Er det for å tjene penger på alle avgiftene dere kommer til å legge på? 

 

Økonomi er ofte en del av det å slutte å røyke. Hvor mange vil bare fortsette å røyke og ikke prøve å motivere seg gjennom å slutte med tobakk dersom dampen blir dyrere enn tobakk? For det kan den fort bli fremover forstår jeg...

 

En annen ting... Ikke vurder å tving på oss  de små lukkede ampullene med e-juice som man kan røyke i kun noen få elektroniske sigaretter. Disse smaker så og si ingenting iforhold til "vanlige/skikkelige" damp-mod'er. De er rett og slett noe drit! Med å tvinge,mener jeg å gjøre kun disse ampullene lovlige og forby alt annet. 

Det spekuleres i om ungdommen idag vil synes at damp er kult å begynne å dampe. Er det bedre at de begynner å snuse eller røyke?? Nå er jeg i utgangspunktet ikke helt enig i påstanden om at unge ikke-røykere kommer til å begynne å dampe. Dette fordi det er en del "arbeid" å "dampe skikkelig",dvs man legger en del tid i damperen og juicen sin. I tillegg koster det penger og krever at man tilegner seg kunnskap. Om de begynner å dampe er det nok damp uten nikontin (ingen andre enn den som damper ser om man har nikotin ellr nikotinfri på tanken uansett) og jeg ser for meg at de går lei og slutter etterhvert når det blir mindre "kult".  Litt enklere å slutte med nikotinfri damp enn tobakk,er det ikke?? 

Ang det å tilegne seg kunnskap og gjøre det "trygt" å dampe.. Hva med å kun tillate egne dampe utsalg å selge damp-juice og tilbehør? På den måten kan man få riktig opplæring når man kjøper utstyret,samt alltid kunne spør om det man lurer på. 

Samtidig håper jeg ikke dere forby netthandel av nikotin,juice og tilbehør. De som handler på nett vil kunne fortsette med dette,samtidig som man kan stikke innom en dampebutikk for tips og råd om nødvendig. Veldig få av dem nå,men håper det blir salg av damputstyr i dampeutsalg fremover.

 

Ikke gjør røyke/tobakksslutten verre for oss med disse reglene/reguleringene. Det er vanskelig nok som det er !