Høringssvar fra Olav Magne Hovden

Damp er ikke Tobakk.!

Dato: 25.09.2016

Svartype: Med merknad

Etter 10 år med røyk og 5 år med snus sluttet jeg nesten på dagen med hjelp av Dampen.

I det daglige hadde jeg et forbruk med ekstra sterk løssnus 1 boks, per dag samt 40 sigaretter/eller 3 stk 50grams tobakkspakker med Tiedeman Rød Mix 3.

Jeg var veldig spent på abstinensene siden jeg hadde et veldig stort nicotin inntak pr dag, men når jeg fikk min første damper, med en dampjuice med styrken 18mg så gikk overgangen veldig bra.

Snusen la jeg ifra meg på dagen, røyken smakte bare vondt.

Etter 3 uker med 18mg så trappet eg ned til 12mg.  Etter 8 uker med 12 mg trappet jeg ned videre til 6 mg. Det er på 6mg jeg er nå pr i dag etter over 364 dager med damp.

Jeg har registrert att regjeringen og helsedepartemanget har stemplet damp som ett tobakksprodukt, dette er jo helt feil, selv om dampjuicen inneholder nicotin så finnes det ikke et lite snev av tobakk.

Viss man skulle regulere alt som inneholder nicotin med tobakksavgifter, så blir det mange matvarer som faller inn under dette.

I mine øyne er dampen ett nytelsesmiddel, som burde reguleres som et nytelsesmiddel og/eller et røykeavennings produkt. Selv som et avennings produkt for snus/røyk så er ikke damp tobakk.!

18år grense slik som det er i dag er jeg helt enig i.

Jeg syntes att den Norske regjering samt helsedepartemanget heller burde bruke sine resurser på  se over havet, til England.!

I England / Storbritania  har det blitt forskett mye på damping, hvorfor har ikke Norge sett på dette.? Se hva landets styresmakter gjør der, de er meget postive til dampen, og dette basert på den "NØYTRALE" forskningen som er gjort der.!  Her ertar de ikke til grunn de mest korrupte og kjøpte forskningsraportene slik som Norge og mange andre land har gjort.

Jeg anbefaler dere på det sterkeste til å sette dere inn i dette, på en ordentlig måte, før noe som helst blir avgjort.!

 

Vil til slutt legge ved et par linker til noen dokumentarer som tar for seg dampen. Den ene er laget av BBC, og den andre er laget av #ABillionLives

- https://www.youtube.com/watch?v=2U-MjMdQJc0

- https://www.youtube.com/watch?v=zSq9iqal2cA&app=desktop