Høringssvar fra Trine B. Modalen

Røykeslutt ved hjelp av damp (e-sigarett)

Dato: 04.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg startet å røyke da jeg var 14 år og holdt på til jeg var 39 år - altså røykte jeg i 25 år. Hadde flere ganger tenkt, og gjort forsøk på å slutte, men det var så vanskelig. Jeg har prøvd en del forskjellig uten hell; nikotintyggis, nikotinplaster, Champix, viljestyrke, samt at jeg leste boka "Endelig ikke-røyker" av Allen Carr. Ingenting av dette fungerte for meg.
Så fikk jeg høre om damp (e-sigarett) av ei venninne, hvor ho hadde hatt det fantastisk resultatet at ho slutta helt med tobakk - hun sluttet å røyke.
Bestilte meg så et startsett, hvor jeg kunne fylle på tanken selv, samt at jeg bestilte juice. Dette lå i postkassa mi en dag da jeg kom hjem fra jobb. Jeg fylte på Bringebærsmak og begynte å dampe. Og hva skjedde? Jo, jeg la vekk sigarettene fra den dagen av - jeg hadde ikke behov for dem lenger :D Jeg er nå på dag 647 med kun damp, ingen tobakk.
Jeg har dampa mye forskjellige smaker, men har stort sett holdt meg helt borte fra tobakksmaker og menthol, da jeg ikke liker dette noe særlig.
At jeg har hatt mulighet til å kunne bruke så mange forskjellige smaker + forskjellige utstyr (fyllbare tanker/drippere) - mener jeg selv har gjort det veldig enkelt for meg å holde meg borte fra tobakken.

Helsa er blitt mye bedre etter jeg gikk over til damp. Jeg får ikke vondt i brystet lengre, jeg hoster ikke opp ekkelt slim lenger, huden og tennene er blitt penere og friskere, ånden er bedre, kondisen er myyye bedre. Og sist men ikke minst, jeg stinker ikke lenger.

All seriøs forskning viser at dampen er hvertfall 95% bedre enn tobakk.
Det finnes ikke tobakk i dampen, og den bør derfor ikke reguleres som et tobakksprodukt. E-juice inneholder VG (Vegetabilsk Glyserin), PG (Propylenglykol), aroma og nikotin. VG og PG finner man i mange forskjellige daglidagse produkter.

Her har dere en flott mulighet til å få folk røykfrie, på en helt fantastisk måte som faktisk fungerer! Hvis dere bare vil sette dere inn i ting, høre på folk som har erfart hvor godt dette virker, samt lytter og har en dialog med NDS (Norsk Dampeselskap).
Jeg håper dere ikke regulerer den i hjel; det vil bare ende med at folk fortsetter å røyke/går tilbake til sigarettene - og mange liv vil gå tapt.