Høringssvar fra Jan Inge Solheim

Helserevolusjon i fare

Dato: 26.09.2016

Svartype: Med merknad

Mitt navn er Jan Inge Solheim, 42 år og røyker fra 12 års alder. For halvannet år siden kuttet jeg ALL røyk på dagen med bruk av damp (e-sigaretter som dere ønsker å kalle det). Umiddelbart merket jeg de positive fordelene med røykeslutt. Pusten ble bedre, lukt- og smakssans kom tilbake. Puls ble jevnere og lavere (målt med pulsmåler på min telefon)

At damp er ufarlig påstår ingen, men at det er veldig mye mindre farlig enn tobakksprodukter er det ingen tvil om. Og apropos tobakk, hvorfor skal damp reguleres som tobakksvarer? Det har ingenting med tobakk å gjøre. Eneste likheten er nikotin, og det trenger ikke utvinnes av tobakksplanten. Nikotin i seg selv er ikke kreftfremkallende, det KAN ha påvirkning på blodårer, men i så små mengder er selv det usikkert.

Dampere kan ikke leve med restriksjonene som er foreslått i TPD. Her bør Norge ha vett til å ta avstand fra direktivet. Så vidt jeg har skjønt kan Norge vedta å nekte å innføre ett direktiv med begrunnelse i Folkehelsa. Og dette VIL ha innvirkning på folkehelse. Jeg er ikke ett øyeblikk i tvil om at dersom man satser tungt på Dampen, og gjør det mye billigere enn å røyke så vil vi i løpet av få år se STORE reduksjoner i antall krefttilfeller, hjerte- og lungesykdommer, og tilsvarende i dødsfall tilknyttet dette.

I tillegg vil Staten da merke mye lavere utgifter på grunn av dette, og bortfall av avgifter på tobakk vil da ha mindre å si.

Min innstendige oppfordring blir da: Si NEI til TPD. Innfør eget regelverk i forhold til aldersgrense og utsalgssteder, men ikke legg begrensninger på utstyr. Sett gjerne krav til produsenter av nikotinvæske, men ikke urimelige krav.

Takk for oppmerksomheten.

Jan Inge Solheim