Høringssvar fra Lea N

Dampen er kommet for å bli

Dato: 22.09.2016

Svartype: Med merknad

Damping.. Damping handler om å redde liv, ved å fjerne valgene innen damp (sånt som utstyr, smak, størrelse o.l) fjerne der også det som gjør dampen attraktiv for mange. Det handler om å få folk til å slutte å røyke og da har dampen vist seg å være et svært effektivt alternativ. Dampen har allerede reddet milioner av mennesker rundtom i verden, men der sitter forsatt flere kan bli reddet. 

Jeg er helt enig i at der må være en regulering innen dampen,  men da dere må høre på forbrukerne. Det er oss/de som vet best. Det er oss som har fått kjenne forskjellen på kroppen, det er oss som har sett vår medmennesker få det bedre, det er oss som får lov å leve lengere med de vi har nært. 

Regulering på alder er kjempe fint, og barnesikringer må til, men salgstedene bør være på dampbutikker, som vet hvad de holder på med, som kan guide nykommere til et bra utstyr som passer den enkelte, smaker bør også holdes som de er nå, de hjelper folk med å holde seg unner søtsaker og røyk, da kan dere hellere regulere utseendet på pakkene, enn å forbyde smaker som faktisk hjelper. (voksne mennesker spiser søtsaker de å) 

Det som gjør at dampen er attraktiv for mange er valgmulighetene man har, det at man kan få stillet sitt personlige behov, vi er alle forskjellige og treng forskjellige ting. Sigalikes er ikke tilfredsstillende eller spesielt attraktivt når man vil bort fra røyk,vil man ikke ha utstyr som ligner en røyk.

Det er også fint at der må betales skat og andre avgifter, men å stille så store krav som 45.000,- pr produkt + årsavgift er rent selvmord, og dere vet det. Sett avgiftene ned, eller røyke/snus tallende vil øke igjen, dessverre. Damp bør være billigere enn røyk/snus/tobakk, det gir ingen mening at det skal være dyrer å slutte med røyk enn å røyke. 

 

Som dere sikkert allerede har skjønt så damper jeg.  Jeg startede med røyk On/off i en alder av 9 og fikk konstateret slem astma da jeg var 12-13 år. Siden jeg var 15 har jeg prøvd å slutte med røyk, men ingenting hjalp, prøvd alt fra tyggis, plaster, tabletter, inhalator m.m men reagerte med tør munn, tør hals, utslett, kvalme, svimmelhet ect. For 3 år siden startede jeg med damp, og mitt liv snudde på hodet. I år var jeg hos legen og få lungekapasitets sjekk, den er nå på 80 u/medisin(dette er innafor normalgrensen) 97 m/medisin,  så jeg har gått fra å ikke kunne gå ut døra uten medisin,  til å kun ha "medisin ved behov". Jeg er idag 27 år, og har gleden av å forsatt være i live! 

jeg har også gått ned i vekt, siden søtsuget har blitt minimalt.. 

 

-Lea Nanna