Høringssvar fra Tone

Røykfri vha. dampen

Dato: 13.09.2016

Svartype: Med merknad

Røyket i 30 år, på det verste 20-30 om dagen. Mange forsøk på slutte uten hell. Prøvd alt av hjelpemidler, bortsett fra Champix - DÉT er jo virkelig et legemiddel som burde forbys - mange skrekkhistorier om bivirkninger!!!! Og at myndigheten tillater bruk av Champix som bevselig gir en mengde alvorlige bivirkninger, men skal regulere i hjel dampen - er jo et paradoks i seg selv. 

Helsa mi var på bånn etter 30 år med røyking. Andpusten av den minste ting, gjentatte lufteveisinfeksjoner/lungebetennelser etc. etc.  

Ble introdusert for dampen påsken 2015, og har ikke sett meg tilbake. Dampet i 1,5 år nå - og føler meg som et nytt og bedre menneske. Helsa er på topp, har masse overskudd og energi - har til og med begitt meg ut på en og annen joggetur (noe som var utenkelig for 1,5 år siden!). Startet med 12 mg nic, er nå nede i 3-6 og neste skritt er 0 mg. Men, det må gjøres i mitt tempo og når jeg er klar for det. Dersom disse reguleringene går gjennom er det ingen tvil om at hverdagen til oss dampere vil bli ekstremt mye vanskeligere og risikoen er stor for at man går tilbake til tobakkspinnen. 

Det jeg ikke forstår er hvordan myndighetene ønsker dette? Hvor mye koster kreftpasienter (pga røyking) samfunnet? Det må jo være enorme summer?? Hvorfor klarer dere ikke se at å få folk VEKK fra tobakken, (mest sannsynlig) vil redusere antall kreftpasienter (pga røyking)? De aller fleste har jo ikke som mål å dampe livet ut, men bruke det som et hjelpemiddel for å slutte med tobakken. De aller fleste har fra før forsøkt alle varianter av Nicorette, uten hell.

Her er det plutselig noe som funker for MANGE, og så vil dere regulere det i hjel? Gjøre det så vanskelig og dyrt - og utilgjengelig at de fleste ikke orker eller har råd. Da blir det tobakken som vinner, soleklart! Hvorfor ikke bruke dette fornuftig - til å oppnå visjonen om et røykfritt samfunn? 

Enig i at det bør være noen systemer/reguleringer, men bruk det fornuftig - og bruk det positivt - for alles og samfunnets beste! 

Dersom disse forslagene går gjennom, vil det åpne for et illegalt undergrunnsmarked - med kanskje useriøse aktører - er det det dere ønsker?? 

Det kan virke for oss dampere at dere har latt tobakksindustrien vinne slik de ønsket og har drevet en intens lobbyvirksomhet for å klare. Ikke i Norge, men på verdensbasis og ved å fange EU. Norge følger etter med EØS avtalen som ledetråd.

Jeg har kalt meg stolt røykfri de siste 1,5 årene etter 30 år med sigaretter. Nå kan det være jeg ender opp som røyker igjen. Alternativt skal jeg avgiftsbelegges hardt for å spare helsen min fra tobakk . Dere skal også diktere hva slags utstyr jeg skal benytte og hvor ofte jeg skal kunne etterfylle en beholder. Det er helt vanvittig og uforståelig. Når jeg kommer dit at jeg damper nikotinfritt (0 mg) er jeg fremdeles en røyker i deres øyne fordi min E-væske har mulighet for å inneholde nikotin. Da kan man jo si det sånn da: enhver væske som drikkes kan tilsettes alkohol, og bør derfor reguleres som alkohol! 

Her må dere virkelig stoppe opp og tenke dere om! Dere har nå en gylden mulighet til å påvirke tobakksbruken i Norge i riktig retning, både for den enkelte og for samfunnet - men BRUK den RIKTIG!