Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn H2506783_236070

Skammelig regulering av damp/esigaretter

Dato: 02.07.2016

Svartype: Med merknad

Dette såkalte forslaget gjør et av de beste virkemidlene mot røyking nærmest fraværende. Jeg har selv røyket og jeg hadde ingen problemer med og røyke 40 sigaretter om dagen. Etter og ha blitt introdusert for damping så har jeg klart og slutte med røyking etter flere års "hard" røyking. At dere skal fremme dette som et "fyfy produkt" blir regelrett for dumt. Man skjønner fort at dere(regjeringen) og tobakksindustrien samarbeider mot produsentene innenfor damping, da tobakksindustrien ikke har fått noe som helst patent på damprelaterte produkter over hodet. Hadde ikke jeg blitt introdusert for damp hadde jeg heller ikke klart og slutte. Damp har vært min venn i stedet for tobakk/sigaretter. Jeg har sloss mot sigaretter siden oktober, men jeg hadde ikke klart det uten dampen. Og avskaffe dette produktet vil gjøre at jeg begynner og røyke igjen, og står nok en gang i fare for og få kols og lungekreft og andre sykdommer forårsaket av røyking. Hvis dere vil at folkehelsen i vårt lange land skal bli bedre er dere nødt for og våkne og se hva som faktisk fungerer som et godt substitutt for røyk/tobakk. Innføres dette forslaget om esigaretter i sin helhet vil over 10000(medlemmer av norsk dampselskap) dampere gå tilbake til den sure, ekle, illeluktende sigaretten/tobakken. Er det bra for den norske folkehelsa synes dere? Er dere for trangsynte til og se at dette er et produkt som hjelper folkehelsen for mange milliarder kroner årlig? Statistikken deres i forhold til kreft og andre sykdommer forårsaket av tobakk/røyking vil endre seg drastisk bare i løpet av et par år og er ikke det noe dere vil være stolte av og presentere for offentligheten?

Dagens utvalg av produkter for oss dampere er ikke akkurat det beste, men vi klarer oss. Vi er mange forskjellige typer dampere som også har forskjellig utstyr og vil ha forskjellig utstyr. Når det kommer til smaker så er det det som har klart og få så mange fra sure ekle sigaretter og over på damp. Mange vil faktisk vekk ifra tobakken, meg inkludert, men og avskaffe dette vil resultere i det motsatte.

Så mitt budskap til dere som skal vedta og bestemme, er at dere opprettholder dagens butikker og gjør det enklere for "Ola Nordmann" og finne et alternativ til tobakken. For nicorette, plaster og de legemiddelstyrte produktene ikke hjelper tilfredstillende. De hjelper for en liten periode men klarer ikke få deg til og slutte helt. Har selv prøvd nicorette og jeg fikk faktisk er større røykesug av og bruke nicorette enn damp. Selv om jeg bruker minimalt med nikotin i min væskebeholder så har det hjulpet meg til et bedre og friskere liv. Siden jeg begynte med damp i oktober 2015 så har jeg fått bedre smaks og luktesanser samt at jeg ikke blir anpusten av og gå opp trappa på jobb. Og jeg er heller ikke overvektig, helt normal kroppsbygning. 

 

Så vær så snill og ikke utfør deres forslag, men revider det slik at vi som damper i dag fortsatt kan holde oss unna tobakken og de sure sigarettene. Uten damp så ville vi ikke klart det. Hjelp også andre som vil vekk fra tobakken til et alternativ som fungerer.