Høringssvar fra Tore Karlsen

Jeg skjønner ikke hva regjering og myndigheter tenker på.

Dato: 25.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg får nesten sjokk når jeg leser om hvilke restriksjoner regjeringen vil legge på e-sigaretter, damputstyr og e-juice. Alle disse lover og regler som dere vil pålegge produsenter og forhandlere av slikt utstyr og sikkert også skyhøye avgifter vil antageligvis få mange av oss som har sluttet å røyke ved hjelp av dampen til å begynne med tobakk igjen. Er det det dere vil??

Dere sier at dere vil beskytte barn og unge, men når jeg går ute eller f.eks. står utenfor et kjøpesenter eller andre steder hvor det er mange mennesker ser jeg omtrent ingen ungdommer som står og damper, derimot ser jeg mange som røyker sigaretter og for ikke å snakke om hvor mange ungjenter som går med snusboksen i baklomma på jeansen.

Enkelte påstår også at det ikke er bevist at damping hjelper mot røykeslutt, og at de som bruker damp også røyker og/eller bruker snus ved siden av. Noen gjør kanskje det i en overgangsperiode, men etter kort tid er det bare damp som gjelder. Jeg selv brukte damp og tobakk samtidig i en uke og deretter var det vekk med tobakken. Det er nå snart fire år siden jeg tok min siste sigarett. Og at det hjelper mot røykeslutt, ja så er det jo bare å se på Norsk Dampselskap sine Facebook sider med ca. 12000 medlemmer hvor de fleste skriver at de har sluttet med tobakk ved hjelp av dampen.

Mange forsker har jo ide siste årene kommet fram til at damp er 90-95% mindre farlig enn tobakk, så det burde vel være i myndighetenes interesse at damp blir brukt framfor tobakk.

Jeg ser heller ikke logikken i at e-juice bare skal kunne selges i 10ml. flasker, mens det med sigaretter ble forbudt med 10 pakninger og lov bare med 20pakninger mens med e-juice blir det stikk motsatt.

Jeg håper regjeringen går bort fra dette EU-Direktivet og heller regulerer det som et nytelsesmiddel som kaffe, te eller lignende eller at ordningen vi har i dag blir videreført. Se til England. Der tillater de jo til og med reklame utendørs for damping. Jeg legger ved et bilde som viser dette.

Jeg velge å kalle utstyret jeg bruker til damp for e-damper da jeg ikke vil at damping skal forbindes med røyking da dette er to vidt forskjellige ting.