Høringssvar fra Ragnhild Søgaard

Røykfri takket være damp

Dato: 26.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg er en av dem som sluttet å røyke pga damp.
Jeg hadde røyket i over 15 år og var sikker på at jeg kom til å røyke resten av livet. Jeg slet med konstante halsbetennelser og lungebetennelser. Etter at jeg byttet røyk mot damp har helsen min blitt bedre og sykdom er ikke tilstede. Migrene anfallene er borte og alt føles bedre. Økonomien har også blitt bedre. Fra å nesten ikke ha råd til mat til å kunne unne meg en tur ut og spise samboeren er gull verdt. Hvis dere velger å iinnlemme EU's tobakksdirektiv i damp, vil det føre til at jeg begynner å røyke igjen for det vil bli enklere og billigere for meg. Men i det lange sikt koste det norske helsevesen så mye mer. Vi vet at røyk er skadelig. KOLS, kreft også videre. Er det virkelig verdt det? Skal så mange mennesker ikke ha mulighet til å holde seg friske og klare å jobbe bare på grunn av at dere ikke vil høre på oss dampere? 
Idag er det mange som har prøvd og fått tilbud om champix til røyke slutt og med bivirkningene der så er damp ett absolutt mye tryggere alternativ.
Jeg er absolutt for at damp skal reguleres men som ett nytelses middel kontra tobakksprodukt. 
Med EU's tobakksdirektiv setter dere dampere tilbake i tid til produkter som ikke fungere ordentlig og med en pris som gjør at mange ikke har råd til damp. Rent matematisk vil jeg jo si at å regulere damp som nytelses middel er mer lønnsomt enn å måtte behandle flere tusen mennesker for KOLS og kreft og slike ting. Støtt heller dampere og la alle røykere få denne muligheten til å bytte til ett bedre alternativ. Ikke ta fra dem sjangsen som så mange tusen i Norge har hatt til ett bedre liv. 

Vi alle har rett til å velge og vi har valgt damp.
Livet mitt er blitt sunnere fordi jeg ikke lengre har det samme søtbehovet. 
Ramser vi opp disse fordelene det er så er det faktisk mulig at jeg kan arbeide lengre istedenfor å bli en kostnad for samfunnet. 

Jeg er 32 år og jeg har sagt JA til livet med damp.

Politikere er valgt for å være folkets stemme. 
Og folket sier JA til DAMP.

Hva er egentlig likheten med damp og tobakk?
Begge inneholder nikotin og begge gir en dampsky.
Skal en ta for seg dette med dampsky og det skal reguleres, vil det si at vi må holde oss inne på vinteren for det kommer damp ut av munnen vår når det er kaldt? Det kan jo minne om røyk.
Skal en ikke få kjøpt bomull lenger til en billig penge fordi det blir brukt i damp og må derfor reguleres?

Vær så snill og tenk dere nøye om før dere legger damp til tobakksdirektivet.

Se muligheten for det det er. 
Kom tobakk til livs og si ja til DAMP!

Vær fornuftige og vis folket at dere står samlet bak hvermansen, det være seg en damper eller en røyker som ønsker å slutt ved hjelp av bedre alternativer som har vist seg mer suksessfulle enn andre. 

 

Valgt av folket, vær som folket!