Høringssvar fra Magnus

Ikke gjør folkehelsen en bjørnetjeneste!

Dato: 15.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg er diabetiker, og jeg røykte. Mye. Mellom 15 og 20 sigaretter om dagen i nesten 17 år; en av de verste tingene man kan gjøre i min situasjon. Men vaner er vonde å vende. Venner er vonde å miste. Et røykehjørne som i praksis er et møterom hvor avgjørelser tas på arbeidsplassen er vanskelig å ikke være tilstede på. Så ble jeg tipset om damping. Jeg gjorde undersøkelser; leste, kjøpte inn utstyr, og sluttet på dagen. Det er tre år siden, og det kan ha reddet livet mitt. Min kone takker meg. Mine barn takker meg. Mine venner gratulerer meg. 

Jeg er kanskje en av dem som blir lett vanedyr. Fortsatt savner jeg sigaretter; lukten og smaken. Men hver gang jeg kjenner den, drar dampen meg bort. Nikotinen blir mindre og mindre viktig. Den har jeg redusert til 1/4 siden jeg tok opp damping. Det er vanen som dreper.

Og jeg er ikke alene. Det er titusener av oss. Titusener som har tygget tyggegummi til kjeven verker, plastret oss som en femåring etter en tur i skogen og hver gang gitt opp.

Nå vil dere gjøre det vanskeligere for andre å gjøre som meg. Vil dere virkelig gå ned i historien som de som gjorde folkehelsen den største bjørnetjenesten noen sinne?

Folket er ikke med dere. Heldigvis. Ta det til etterretning.