Høringssvar fra Lisa Kristiansen

Ikke reguler damp/e-sigarett ihjel!

Dato: 25.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg ber våre myndigheter IKKE regulere ihjel damp/e-sigaretter med lover,regler,reguleringer og avgifter slik at det vil drepe det mest effektive røykeavvenningsmidlet som er kommet til dags dato.

Endelig kom det noe som gjorde det effektivt og enkelt for en vanerøyker å slutte med den helsefarlige avhengigheten av tobakk.

Slik som det fungerer idag så er det flere punkter som trekker et bredt spekter av mennesker med motiver og motivasjon på flere punkter.

For det første den store helsegevinst. Det andre er at det er MYE penger å spare for å gå over fra tobakk til damp slik prisnivået er pr. dd. Det store utvalget av smaker som gjør at alle har mulighet til å finne en smak som de synes er kjempegod og som gjør det enkelt å få avsky for tobakkssmaken. Det at det ikke går ut over andre tilstedeværende der hvor det dampes. Etter hvert vil staten få færre pasienter med røykerelaterte sykdommer og frigi masse penger som ellers ville bli brukt på disse og som kan brukes på andre viktige ting i samfunnet.

Mye mer kunne være nevnt her.....

Jeg har selv vært røyker gjennom 35 år. Og har selvfølgelig forsøkt andre røykehjelpenmiddler fra apoteket flere ganger uten å lykkes med røykeslutt. For 14 mnd siden fikk jeg mitt aller første og et skikkelige dampeutstyr, - og jeg sluttet med sigaretter på dagen! Har ikke smakt en sigarett etterpå.

Jeg begynte med subomh damping og 8 mg nicotin med direkte lungedrag. Etter trekvart år hadde jeg klart å trappe ned til 0 mg. Jeg damper fremdeles for kos og hygge, - og kan overhode IKKE fatte at denne dampingen skal under tobakkdirektivet da det er et røykeavvenningsmiddel + nytelsesmiddel. Nicotin er ikke tobakk. Og damping er 95% mindre farlig en tobakk/sigaretter.

Vær vennlig å hør på oss som har erfaring med damping for bruk til røykeslutt og bidra isteden med å hjelpe andre røykere til å kunne få en like billig og enkel røykeslutt som oss som kom bort i dette før mulighetene skal ødelegges for det gjennom denne reguleringen!

En slik avgift og reguleringsplan som det er lagt opp til tjener kun *Big Tobacco* og *Farmasøytene*.

Norge vil som land være best i klasse i så mangt, så la oss stå sammen mot TPD og denne overreguleringen som er i ferd med å ta form og la dampen bli en rimelig og enkel, - samt lett tillgjengelig for alle røykere slik at de kan vinne både liv og helse! La barn få friskere foreldre, og foreldre som lever lengre og er der uten røykerelaterte sykdommer!

Mvh Lisa Kristiansen