Høringssvar fra Eva Ferret Mehlum

Min historie

Dato: 23.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg begynte å røyke som 12-13åring og var med små avbrekk (svangerskap, amming, røykesluttforsøk) dagligrøyker i 47 år! Jeg har tålt røyken dårlig og fått varige mén av denne legaliserte dødelige dopen!

Den 13. september feiret jeg et år som røykfri damper, og håper at det vil vare livet ut. Selv om dampen har spilt en avgjørende rolle for å kunne stumpe røyken for godt, ser jeg likevel på dampen som et nytelsesmiddel, på linje med kaffe og snacks. Fritert mat og alkohol er langt mer skadelig enn damp, også inkludert nikotin. Min epikrise vil kunne støtte denne påstanden.

Jeg er 50% ufør bl.a pga kols/astma.

Ifølge studier som søker å bevise skadevirkninger av damp, burde jeg være verre i luftveiene enn før jeg begynte å dampe. Jeg har varig nedsatt lungefunksjon pga kols/astma, og har i mange år hatt x antall tilfeller med bronkitt og lungebetennelser som måtte bekjempes med antibiotika og kortison. Denne høsten/våren har jeg kun hatt en lett forkjølelse som varte noen få dager og gikk over av seg selv.

 

Jeg har også de siste 10-12 årene vært avhengig av 3 typer inhalator, 8-10 doser daglig, samt kurer med kortison flere ganger årlig og daglig vedlikeholdsdose med kortison.

Nå er kortison kuttet ut. Daglige doser fra inhalatorer er idag mer enn halvert samtidig som luftveiene mine har "klarnet" (NULL surkling og sliming).

 

Fantastisk bedring av nattesøvn pga at jeg ikke har x antall pustestopp i løpet av natten som da jeg røkte.

Planlagt tilpasning av oksygenutstyr til pustehjelp er lagt på hylla på ubestemt tid. Jeg får ikke lenger «kjeft» av legen min for «konsert» fra brystkassa – stetoskopet fanger kun opp STILLHET!

 

Jeg har i mange år vært plaget med leggkramper og iskalde ekstremiteter på av dårlig blodomløp. Det er nå en saga blott, så det er liten tvil om at det sirkulatoriske er klart bedre.

 

Jeg har hele mitt liv hatt visse psykiske plager (medisinert) som innebærer sterk uro i kropp og sinn i perioder. Dette ser ut til å være i sterk tilbakegang, som om dampen også har beroligende effekt.

Immunforsvaret mitt er bedret av dampen.

Dampen har i stor grad «reparert» det 47 år daglig røyking har ødelagt, og det er merkbart i hverdagen. Spirometri og blodgassprøver har vist betydelig bedring av lungekapasitet og oksygenopptak.

 

Andre positive «bivirkninger» er at dampen fjerner/reduserer en rekke uønskede vaner som søtsug, behov for småspising osv.

Damp er garantert vanndrivende og slimløsende, noe som jeg har merket særdeles godt.

 

Ulemper med dampen er ikke mange. Man MÅ være flink til å drikke mye væske, ellers er det kun at man trenger hjelp til å finne personlig tilpasset utstyr, for behov er individuelt.

 

De første ukene med damp var for meg et helvete pga hoste. Trodde lungene skulle komme opp i de verste hostekulene. Dette var en direkte følge av at slimhinner, flimmerhår og nervebaner som var lagt i koma av tobakksrøyken våknet til liv igjen! Nå er det sjelden jeg så mye som kremter, ingen harde hostekuler. Ingen flere kvelende morgenrutiner med seige grønne klyser som må ekstraheres med tårer i strie strømmer.

Jeg tolker disse positive endringene som at min generelle almentilstand er blitt «medisinert» av dampen.

 

Jeg må nevne at jeg for noen år siden hadde røykepause på ca 5 og en halv måned med Champix. Jeg var helfrustrert, fikk depresjoner (ble suicidal) og det eneste som reddet meg var stiv pris på oppfølgingskur og dårlig økonomi, hadde ikke råd til å ta ut kuren. Etter et par uker kom jeg meg ut av Champix-tåka og begynte å se lyst på livet igjen.

Kjente svært lite helsegevinst i denne perioden, og hev meg over rødmix'en igjen som om det var livreddende medisin.

 

Har også prøvd plaster (fikk utslett), spray (fikk sopp på tunge og slimhinner), tyggis (ble kvalm) og leste Røykesluttboka uten å skjønne bæret. Ingenting funket som forespeilet og masse penger forsvant til ingen nytte!

 

Det må også nevnes at jeg startet med cigalikes (24mg nik) på vårparten, men det hadde så dårlig effekt at jeg røyka med den ene hånda og puffa med den andre, liten forskjell i tobbakksforbruk.

Jeg stumpet den siste røyken den dagen jeg anskaffet en 3. generasjons damper med stor tank, lav ohm coil og smakfull juice. Utstyret var avgjørende for min røykeslutt, noe som vil bli forbudt og/eller vanskelig/uforholdsmessig kostbart å anskaffe etter TPD. Jeg fikk råd om riktig utstyr og korrekt bruk på Facebook, Twitter og YouTube, og hadde ikke klart meg uten! Mine viktigste støttespillere har vært folk i NDS og andre dampere på NDS-sidene på Facebook.

 

Før og etter overgangen fra røyk til damp er som dag og natt. Jeg trodde ikke at jeg kom til å bli særlig gammel, så dårlig forfatning jeg var i. Nå ser jeg faktisk lyst på livet igjen, noe som bare blir forstyrret av denne innføring av TPD, artikkel 20, som ikke vil føre til annet enn å kvele ærlige foretak av dampevarer, frata røykere et effektivt og skadereduserende alternativ til RØYK og i verste fall skremme dampende x-røykere tilbake til den livsfarlige røyken!

 

At DAMP skal reguleres strengere enn TOBAKKSPRODUKT er så hinsides all fornuft at ingen med respekt for seg selv forstår det!

At det skal stilles så strenge krav til produksjon, distribusjon, markedsføring, kjøp og salg av dampevarer, er en HÅN mot oss forbrukere. Denne reguleringen er ikke mindre enn en kriminell handling iverksatt av - i beste fall kunnskapsløse myndigheter, som nå bør tenke almenhelse fremfor å bruke retorikken med føre var-prinsipp. Fakta om damp som skadereduserende substitutt for den dødelige tobakksrøyken synes å regnes som et lite komma etter alle de sinnsykt malplasserte begrensningene TPD artikkel 20 legger opp til.

 

Den mest prominente faktoren som legges til grunn for denne varslede reguleringen - bortsett fra påstanden om at vi med EØS-avtalen er forpliktet til å følge et EU-direktiv, er det alltid tilstedeværende hensynet til unge og damperes omgivelser. Det i seg selv er ikke galt, men risikofaktorene er beviselig minimale, og argumentasjonen om farene ved bruk av nikotin er blåst så hinsides ut av proposjoner.

 

Jeg er ikke bare dypt uenig, men også forferdet over mangelen på både vilje og omtanke for riktige verdier.

Jeg mistenker sterkt at finansielle faktorer (aktører) spiller vesentlige roller!

Dampen vil bli en offerkalv for de maktbegjærlige og reguleringskåte, godt hjulpet av jallamedier som ynder å øse ut skandaleoppslag som skremmer vannet av vanlige forbrukere uten å bry seg om sannhetsgehalten i publikasjonene. Også godt hjulpet av enkelte selvbestaltede eksperter som ikke aner hva de snakker om, men har bestemt seg for å mene at damp er moderne tids pest og kolera i kombinasjon.

 

For meg er påstandene om skadelige langtidsvirkninger en smule likegyldig, fordi dampen allerede garantert har lagt flere uventede år til mitt liv! Jeg har ikke hatt luftveisinfeksjoner (bronkitt, lungebetennelse, influensa) jeg typisk har hatt 2 – 4 ganger årlig siden jeg byttet fra røyk til damp den 13. september 2015.

 

Dampen reddet mitt liv! Ikke frata andre tobakksavhengige muligheten jeg fikk da jeg trodde alt håp var ute!

Hvis almenhelse er viktig, må dampen forsvares og framsnakkes, ikke forties og beskattes ihjel.

 

Mvh. Eva Ferret Mehlum

 

RØYK er DØD! DAMP er FREMTIDEN!

VI er fremtiden og fremtiden er NÅ!