Høringssvar fra Jorun Holmsen

E-sigaretter er IKKE tobakk

Dato: 13.09.2016

Svartype: Med merknad

Når jeg leser hva som kan bli fremtiden for oss som har valgt e-sigaretter isteden for tobakk blir jeg deprimert.  Med de strenge reguleringene og avgifter som kommer presser regjering og storting meg over til tobakksindustrien igjen. Mulig at det har vært regjerings ønske hele veien med sine forslag.

Jeg sluttet å røyke tobakk for over et år siden, og startet med e-sigaretter av typen mod med løs tank. E-sigarettene gjorde at jeg fikk et nytt liv, jeg kunne før klare å gå  max 10 meter, nå kan jeg gå nesten 100 meter uten å måtte hvile.  Det er ikke selve nikotinen jeg er avhengig av men det ha noe i fingerene og "sutte" på.  E-sigaretter holder også vekta i sjakk på samme måte som tobakken gjorde.

Har tidligere prøvd alt fra tyggis til akupunktur for å slutte å røyke igjennom min over 45 år lange "røykekarriere". Tyggisen ble jeg dårlig i magen, og hikket av samt at den fjernet ikke "suttebehovet".  Det aller verste var disse  pillene som jeg ble kvalm og sucidal av.   De andre metodene var også bare bortkastede penger og hjalp ikke meg, men gå penger i kasse til legemiddelinstrien og behandlerene.

Reagerer også på at dere sidestiller med og uten nikotin. E-sigaretter er IKKE tobakk. Nikotin finnes naturlig flere steder slik som i auberginer, tomater og poteter uten at de klassifiseres som tobakk. 

Er enig at man skal ha 18 års grense, og at man må ha enkelte reguleringer men slik dere legger det opp blir det allerede svarte markedet som finnes innen e-juice enda større. Tenk dette er små enheter som lett kan smugles og personlig tror jeg at det svarte markedet vil vokse seg større enn sprit og øl smuglingen. For med små enheter og høye avgifter så skaper dere et elerado for svart marked, både smugling og salg av hjemmelaget e-juice som man ikke aner hva innholder.

Det er faktisk e-sigaretten som gjør at jeg fortsatt lever og har et bra liv, med reguleringene dere vil innføre så presser dere meg tilbake til tobakken og en tidlig død.