Høringssvar fra Ståle Trondsen

E-sigaretter er svaret på ett røykfritt samfunn.

Dato: 21.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg startet å røyke når jeg var 12 år og fortsatte med dette til jeg var 30 år. 30 år gammel røyket jeg nesten 40 røyk om dagen. Jeg er i dag 32 år og har vært røykfri i over 2 år takket være damp. Dette kunne blitt en kort glede da jeg startet med ett merke som heter DanSmoke.
Dette merket selger såkalte Cigalikes som er sorte med blå glød i fronten. Jeg måtte nesten bo ved en kontakt i veggen for disse måte lades i ett sett. Disse cigalikes inneholdt 24mg nikotin og smakte helt forferdelig selv for mine ødelagte smaksløker etter 18 år med sigaretter, så jeg ble redd dette ikke var noe for meg. De var også bundet til abonnement som sendte nye doser regelmessig. Disse abonnementene er det mange som har hatt problemer med å bli kvitt. Selskaper som DanSmoke virker veldig skumle der de sender ut inkassokrav på varer du ikke har bestilt eller motatt.
Jeg begynte da søken etter en bedre dampeopplevelse og fant fort ut at jeg hadde bommet helt når det gjaldt utstyr og dampveske. Bestilte da nytt utstyr og mens jeg ventet på dette nye utstyret gikk jeg tilbake til røyken (merk dere hva som skjer hvis utstyret blir regulert bort). Da det nye utstyret kom ble jeg overrasket over forskjellen og det var siste dagen jeg røyket.
Alle de forskjellige produktene på markedet er viktige da folk damper forskjellig. Jeg startet med å dampe som jeg røykte. Det vil si jeg dro dampen inn i munnen og så dro jeg den ned i lungene. Nå drar jeg dampen rett ned i lungene for etterhvert fant jeg ut at det var det som passet meg best.
Som sagt tidligere begynte jeg på 24mg nikotin, men etter ca 6 måneder var jeg nede på 6-12 mg nikotin. Nå nesten 2 år etter jeg startet er jeg nede på 1.5mg nikotin.
Nå er det ikke lenger ett alternativ for tobakk, men heller ett nytelsesmiddel. Jeg liker alle de forskjellige smakene på markedet. Disse smakene syns jeg er viktige å bevare på markedet så det er noe for en hver smak. Jeg har rett å slett kuttet 2 skadelige vaner med damp for jeg har samtidig kuttet sukker inntaket drastisk.
Så dette var min røykeslutt historie. Håper dere kan hente innspirasjon fra den.

Så min mening er at dere må gjøre damp mest mulig tilgjengelig for folk og legge til rette for at det kan selges billigst mulig, så det kan få en økonomisk fordel for folk som kanskje ikke vil slutte å røyke. La butikker få stille de ut i hyllene og la kunder få prøve produkter før de kjøper. Dampindustrien har vært selvregulert i masse år allerede og synes å ha klart seg godt på egenhånd.
Jeg mener at brukerutsyret (batteri, tanker, bomull, kanthal etc) skal være fri fra regulering. Det er jo ikke strenge reguleringer på lightere og sigarettpapir i Norge utover 18 års aldersgrense som jeg mener er fornuftig å ha på dampe produkter også.

Nikotinholdig dampveske er vi nødt til å kunne importere privat. Det store utvalget der ute i verden er produsert av små selskaper gjerne enkeltmannsforetak som ikke vil ha mulighet til å tilpasse seg norske etiketter eller store summer bundet til registrering av produkter. Hvis disse avgifter opprettholdes vil vi ende opp med "Big vaping" i samme ånd som "Big pharma" og "Big tobacco" der kun de største og rikeste skal få operere.

Det er ikke uvanlig at en liten produsent har la oss si 10 forskjellige smaker å tilby. Disse tilbys igjen i 4-6 forskjellige nikotinstyrker. Og så er det gjerne forskjellige størrelse flasker fra 10ml til 250ml. Regn litt på hva det vil koste en liten produsent å få disse produktene på det norske markedet. Det er min utfordring til dere.

Jeg nevnte tidligere at jeg startet med 24mg nikotin. Dette vil EU med sitt TPD forby. Der går det frem at max styke skal være 20mg. De mener også at det skal være max 10ml flasker. Første jeg tenkte når jeg leste dettte var at dette må det da bli mye forsøpling av. en liten 10ml flaske er det ikke mye man kan gjøre med, men en la oss si 100ml flaske kan man bruke om igjen til annet formål etter en grundig vask. En annen tanke som slo meg var HVORFOR? Det virker da helt unødvendig. Jeg klarer bare ikke å se hva den logiske forklaringen på denne begrensningen er.

TPD forlanger også max 2ml tanker og dette kan jeg heller ikke se noen praktisk forklaring på. Alle mine tanker er over 2ml. Jeg bruker også noe som heter RDA som er en Rebuildable Dripping Atomizer. Enkelt forklart er dette en fordamper som man selv lager coil til som man så drar bomull igjennom og drypper dampveske direkte på veiken av bomull. Denne metoden tar du noen trekk og så drypper du på nytt. Denne metoden inkluderer ikke tank i det hele tatt.

Så ha mot til å skrote TPD og kom frem til en mye mer fornuftig ordning i samarbeid med oss som sitter på en enorm mengde informasjon om dette emnet.

Mvh Ståle Trondsen

 

The Royal College of Physicians:

https://www.rcplondon.ac.uk/news/promote-e-cigarettes-widely-substitute-smoking-says-new-rcp-report