Høringssvar fra Alexander Gundersen

Dato: 16.09.2016

Svartype: Med merknad

Hadde det gått an å fjernet alt som heter tobakksigaretter og bare solgt e-cig + juice i Norge hadde samfunnet og folkehelsen sett helt annerledes ut.

De som er avhengig av røyk er i en forferdelig tragisk situasjon, de vet det ikke helt selv og hverdagen og livet passerer som vanlig og røyken er en helt vanlig og rutinemessig del av dagen deres.

Har gjort så utrolig masse research på damping (e-cig er ikke røyking, selvom det kan se slik ut i luften) det er damp. Nikotin er dessverre NR1 mest avhengighetsskapende stoffet på moder jord, tro det eller ei. Det er igrunn forståelig enkelte bruker det, mye stress og beroende midler virker stimulerende.

Så har vi det slik i Norge at vi må importere fra EU-land E-juice med nikotin for å oppnå samme effekt som vanlig tobakksrøyk. Dette håper jeg det kan bli helt slutt på fordi e-cig inneholder kun tre-fire ingredienser enn over 1000 kjemiske, kreftfremkallende stoffer som finnes i røyk.

1-2

PropylenGlykol/Vegetabilsk Glyserin, dette er ett helt harmløst gjennomsiktig flytende stoff som ser ut som vann. Den finnes bl.a i mat for å få den til å vare lengre, men i dampsammenheng er dette hovedstoffet som ved langt færre grader enn brennende tobakksrøyk blir varmet opp og dermed avgir denne dampen som man kan se i luften.

Forskjellen mellom PG og VG er at det kommer ann på hva individet foretrekker. PG har egenskaper som gir ett skarpere "hit" i halsen med mer smak, de som prøver å slutte å røyke og som begynner med damping/vaping starter ofte med PG først. VG er mildere å trekke ned og avgir mye damp for en stimulerende effekt.

Også er det helt vanlig at det finnes produkter med mix av PG/VG f.ex 50/50, 30/70 for å skreddersy, optimalisere sin personlig preferans av hva en foretrekker og føler en har mest glede av som passer til den enkelte. Noen foretrekker også kun ren 100% PG eller 100% VG.

Ville heller ikke vært farlig om man f.eks. hadde drukket PG/VG, bare for å illustrere hva det egentlig er, det er egenskapene til stoffet som er nyttig i dampsammenheng. 

3

Nikotin, denne finnes også flytende og den blandes med PG/VG og kan derfor simulere og stimulere samme virkning og effekt som vanlig tobakksrøyk. Nikotin har heller aldri vært påvist i forskning å være kreftfremkallende. 

4

Aroma, dette er ekstrakt/smak som også er flytende.

Når alt dette blandes sammen så har vi e-juice, og denne fylles naturligvis på en tank i e-cigaretten og den er over en milliard ganger mer harmløs enn tobakksrøyken som inneholder gud vet hva..

Det er derfor også jeg har sukket og himlet høyt med øynene de gangene jeg har lest artikler som mener damping plutselig skal være mer skadelig enn vanlig tobakksrøyk.

Det fine med e-cigaretten er derfor at den inneholder ikke de samme ingrediensene som tobakksrøyken og det bidrar til stor helsegevinst, samtidig som man etterhvert trapper ned på nikotinnivået og målet som de aller, aller fleste som kommer fra tobakksrøyk over på e-cig er å selvsagt være tilslutt å bli helt avhengighetsfri for nikotin.

Det som er synd er igjen at e-juice med nikotin må importeres fra EU-land, som England, Polen, Sverige osv. og dette tar tid. Det frister derfor sikkert for mange å ty til vanlig tobakksrøyk mens man venter på posten fra utlandet.

En som røyker tobakksrøyk som går over til kun e-cig vil merke store forskjeller i helsa si fordi man får nikotinbehovet og ingen andre av de svært skadelige stoffene ved vanlig røyk, (brenngasser, farlige kjemikalier osv). Når man damper ligger ikke temperaturen i nærheten av gradene til sigaretter, den varmes bare opp for å få PG/VG til å fordampe fra flytende til damp og når den flytende mixen trer over i dampform simulerer og stimulerer man dermed behovet sitt som om det var vanlig røyk.

Så altfor mange jeg kjenner skulle ønske det var muligheter til å kjøpe e-juice i Norge til en fornuftig pris for å kutte ut det som jeg har hørt de aller fleste si selv at "røyken er noe forbanna tull, aldri begynn å røyk, men jeg må dessverre ha det", enten det er for å roe nervene sine, senke stressnivået sitt eller andre grunner, men dessverre må de importere fra utlandet.

E-cig redder liv, det fjerner muligheten for å få lungekreft eller andre tragiske kreftsykdommer ved å bruke harmløs damp (nikotin derimot kan diskuteres pga. det er selvsagt påvist avhengighetsskapende) men det er ikke poenget, dampen er helt uskadelig for de rundt fordi all nikotinen tas opp i systemet til forbrukeren før resten av dampen når ut igjen.

Jeg har en visjon om at en dag har vi kommet ut i en ny æra av ett moderne samfunn der tobakksrøyk har blitt forbudt og eneste nikotinholdige produkt er e-sigaretten. Det blir en gledens dag. Mange kyndige leger ønsker ikke e-cigaretten noe annet enn velkommen fordi de har sett hva det gjør med folks helse.

E-sigaretten og juicen som benyttes har mulighet til å forandre folks helse, liv og samfunn men dessverre har vi ikke de riktige reglene for å hjelpe oss på veien dit enda.