Høringssvar fra Mats-Ole Hellervik Johansen

La dampen leve!

Dato: 13.09.2016

Svartype: Med merknad

Jeg har nå brukt dampen som erstattning for tobakk i ca 3 år.

I løpet av disse 3 årene så har jeg ikke kjøpt meg en eneste pakke med sigaretter.  Hvorfor?  Jo fordi damp er den beste erstatteren for tobakk pr dags dato.

Grunnen til at damp fungerer så utrulig bra som røykeslutte produkt er rett og slett fordi at den gjør alt det tobakk gjør, bare bedre, og ikke minst på en måte som er mye mindre helseskadelig.

Det er først nå de siste årene at fenomenet damping har tatt skikkelig av. Og mye av grunnen til dette er at det har vært en ekstrem innovasjon innenfor dampe-produkter. Produktene har blitt bedre og bedre, og det finnes et hav av forskjellige typer smaker og variasjoner på vesken som dampes. 

Jeg vet at det for noen år siden var mange som prøvde damp for første gang, men som sluttet og gikk tilbake til tobakk pga at produktene som var tilgjengelig var alt for dårlig. Grunnen til dette var at utstyret ofte fungerte dårlig (lite batteri, lite damp, tanker som lekker feks).

Poenget mitt er at det er en forbrukerstyr revolusjon som har gjort at damping fungerer så bra for mange idag.

Jeg mener at det direktivet som skal innføres i Norge og EU nå kommer til å ødelegge denne revolusjonen. Det er selvfølgelig bra at det blir mulig å få kjøpt dampeveske med nicotin over disk her hjemme, men det er alle reguleringene jeg bekymrer meg for.

For meg så virker det som om at de som har kommet opp med disse reguleringene ikke har peiling på hva det vil si å dampe. Da tenker jeg på at det skal settes restriksjoner på hvor mye innhold det kan være i flasker med dampeveske, forbud mot tanker man kan fylle på selv osv. 

Jeg stiller også spørsmålstegn ved at damp skal reguleres som et tobakksprodukt, da dampen ikke inneholder tobakk. Det eneste dampen har til felles med tobakk er at man kan bruke dampeveske som inneholder nicotin. Nicotin finner man i mange grønnsaker som feks poteter og aubergin, men alikevell så er ikke disse grønnsakene regulert som tobakksprodukter. 

For å oppsummere det jeg vil fram til:

Vær så snill å ikke regulere "ihjel" dampen. Grunnen til at det fungerer så bra pr dags dato for mange tusen nordmenn er at utvalget og kvaliteten på produktene som tilbys er såpass bra. Og ikke minst så er det billig! man får flere måneders forbruk for samme prisen som man betaler for en pakke med tobakk på butikken.

Hvis dere virkelig vil forbedre folkehelsen så håper jeg at dere regulerer damp som et nytelsesmiddel, og gjør at det fremdeles blir et rimelig, lett tilgjengelig og godt alternativ for oss som har stumpet røyken til fordel for dette fantastiske røykeslutteproduktet!