Høringssvar fra Beate

Fra røyk til damp.

Dato: 25.09.2016

Svartype: Med merknad

Er 53 år og har røyka i 40 av dem, ca 20 om dagen. Har ikke tall på hvor mange ganger jeg har prøvd å stumpe røyken de siste 10 årene. Har prøvd nikotintyggis og røykeplaster hvor eneste virkning var kvalme og sterk hodepine. Champix og Zyban har aldri vært eit alternativ med alle sine bivirkninger. Har sett venner som har prøvd og som har blitt veldig syke av begge merkene. Prøvde meg på damping for drøye 6 mnd siden uten å ha den helt store trua. Etter to uker var tobakken lagt bort for godt. For en positiv overraskelse det ble, ikke minst for helsa.

Forslagene om endring i tobakksforeskriftene ser virkelig ikke spesielt lovende ut  Forskning så langt samt organisasjoner som er imot røyk har bare positive ting å si om e-sigaretter og dens effektivitet for de som ønsker å stumpe røyken. Når e-sigaretter skal blir dyrere enn tobakk, så sier det seg selv att kun ett fåtall vil prøve damp som røykestoppmiddel i fremtiden.

Hvorfor vil dere ødelegge alternativet som hjelper folk?

Må si jeg er ganske så skuffet over mangelede kunnskap som er roten til denne endringen.Jeg skjønner ikke hvordan og hvorfor norske myndigheter vil regulere e-sigaretter etter tobakksdirektivets bestemmelser.                   E- sigaretter har jo ingenting med tobakk å gjøre bortsett fra nikotin for de som bruker e-juice med nikotin. Men ettersom nikotin er til stede i mindre mengder også i tomate,  poteter,  aubergine og grønn pepper , bør vel disse også reguleres etter tobakksdirektivet?

Hovedfokuset til en regjering bør vel være menneskeliv,  ikke penger og profitt.