Høringssvar fra Eivin

Damp som nytelsesmiddel.

Dato: 13.09.2016

Svartype: Med merknad

Hei. Jeg hadde røykt i 20 år, da jeg begynte for alvor begynte å tenke på helserisikoen ved røyking. Har jo barn jeg ville se vokse opp, og barnebarn også. Fant ut at jeg måtte prøve å kutte dette ut. Men etter flere forsøk uten hell så tok jeg for meg en hel del produkter bla fra legemiddelindustrien, som plaster, tyggis osv osv. I et desperat forsøk, så bestilte jeg time til en slik hypnose behandling, men det ble bare en veldig dyr fiasko. Jeg fortsatte som før og røykte 2-3 pk rulletobakk i uken, helt til en kollega fortalte meg om faren sin som hadde kjøpt en slik damp sak på nettet og fungerte fint for han som hadde røykt i 50 år. Så da ble det en bestilling av en slik damp sak til meg fra England. Etter en uke kom den og jeg fikk montert den raskt og prøvd den. Neste dag reiste jeg på jobb uten tobakken bare med dampen på lommen. Dette gikk jo helt fint. Fikk eller mitt behov uten problemer i starten. Etter noen måneder begynte jeg så smått og røyke igjen, da jeg ikke ble helt tilfredstilt av den lille esigaretten. Det gikk en stund med røyking, før min sønn kom hjem med en ny esigarett som var kraftigere og leverte mer damp. Dette hjalp veldig. Etter mye googling fant jeg ut at det var en stor verden der ute med esigaretter og mange likesinnede som var ute ett er info. Fant også NDS hvor det er ett fantastisk engasjement for å hjelpe folk med en trygg og forsvarlig bruk av damp. Ette dette har tobakken vært på hyllen, har smakt, men dampen er så mye bedre for meg. Begynte på 18 mg nikotin, men no etter 3 år er jeg nede mellom 2-6 avhengig av hvilket utstyr jeg bruker. Uten disse kraftige esigarettene hvor jeg får mye damp til en fornuftig pris, så hadde jeg nok røykt enda. Håper dere kan høre litt på oss brukere av esigaretter om hvordan reguleringen bør utformes, for det er veldig viktig for oss også å få på plass en levelig regulering. Husk no endelig på at alt som blir fir strengt regulert med for mye avgifter er bensin på bålet for det svarte markedet. Det eksisterer i dag og vil eksplodere med det forslaget som ligger ute no. Dette vil resultere i ulykker og mye rare og helsefarlige produkter som folk vil bli tilbudt til en rimeligere penge. Der har jo vært slike produkter ute der nikotin ble byttet ut med andre suspekte substanser
 Alt er jo så farlig med damping skal man tro media og visse kjente leger osv. Nikotin avhengighet og lignende. Da syntes jeg det er rart at INGEN av disse personene er å høre når apotekene kommer med nye nikotin produkter som de OGSÅ har lov å stille ut og reklamere for. Hvorfor denne heksejakten eller helsejakten mot oss som har funnet en god måte å løse våre problemer enten det er tobakk eller snus. Jeg ønsker å nyte min esigarett på lik linje som min kopp kaffe, altså som et nytelsesmiddel, så la folk ha litt frihet og ikke bestem ned i minste detalj hvordan enhver person skal være. Det folket ønsker er tøffe politikere, som tørr å stå opp og si sin egen mening og ikke bare tar imot et ferdig regelverk fra Eu. Si nei til Tpd og gjør noe som vil gagne landet, folket, næring, sykehuskøer og mindre familie tragedier der noen faller bort.  Vær så snill og tenk dere om to ganger.

Dere som nå sitter og leser alle disse høringssvarene, og skal avgjøre framtiden til dampen. Dere har sikkert en dere kjenner enten i familien eller venner som har gått bort pga kreft fra tobakks produkter. Tenk om disse personene hadde hatt tilgang til damp. Kanskje de ville vært blant oss litt lenger. Hva tror dere at de som ikke er her lenger ville valgt.

 Hilsen Eivin.