Høringssvar fra Jorunn Fuglevaag

Røykeslutt ved hjelp av damp (e-sigarett)

Dato: 05.07.2016

Svartype: Med merknad

Jeg er en kvinne på snart 49 år. Jeg begynte å røyke da jeg var 14 år. Jeg har prøvd alt for å slutte å røyke. Røykeplaster tålte jeg ikke på grunn av allergi mot limet. Nikotintyggegummi gjorde at jeg ble dårlig i magen, men smerter og kvalme. Champax var aldri aktuelt med de alvorlige bivirkningene de kan ha. Jeg utviklet asma da var var 30 år og jeg brukte 2 typer astmaspray samt tabletter hver dag i mange år. I mars 2014 så bestemte jeg meg for å prøve e-sigaretter. Jeg kjøpte en sig-alike og det hjalp ikke i det hele tatt. Jeg var like røyksjuk, dessuten så smakte de helt forferdelig. Den 12 april 2014 kjøpte jeg meg et enkelt startsett og e-juice med 18 mg/ml nikotin og jeg har ikke røyket siden. 2 måneder etter at jeg begynte å dampe så kunne jeg slutte med alt av astmamedisin og har ikke brukt de siden. I den tiden jeg har dampet så har jeg oppgradert utstyret mange ganger noe som har resultert i at jeg nå er nede i 3mg/ml nikotin i e-juicen min. Min helse er bedre en på mange år. Jeg har ikke problemer med pusten lengre, kondisjonen er mye bedre og jeg er sjelden syk. Før jeg begynte å dampe så gjorde en liten forkjølelse at jeg fikk astma attakk, men nå merker jeg lite nedgang i pusten selv med alvorlig forkjølelse. 

 

Dampen kan ikke reguleres som et tobakksprodukt, da det ikke finnes tobakk i dampen. E-juice inneholder VG (Vegetabilsk Glyserin), PG (Propylenglykol), aroma og nikotin. Ingenting annet. VG og PG finner man i mange forskjellige daglidagse produkter.

Nikotinen er ikke den store skurken mange vil ha det til. Tobakk inneholder Tjære, Tungmetaller og diverse kjemiske stoffer som skal forsterke avhengigheten. I tillegg så er mange av stoffene kreftkamkallende. Når man snakker med dampere så kan omtrent alle fortelle at de har redusert mengde nikotin i e-juicen betraktelig. Dette skjer ikke ved røyking. Bare dette viser at det ikke er nikotinen som er den mest avhengighetsskapende ingrediensen.  

 

Jeg håper at politikerene lytter til oss som damper og hører våre vitnesbyrd om dampens virkning som røykesluttmiddel og den virkningen den har på vår helse. Jeg har vært en damper og dermed røykfri i snart 27 måneder og jeg har fått et mye bedre liv.