Høringssvar fra Arne Ueland

Ikke ødelegg for e-sigarett(damp) bransjen med høye avgifter

Dato: 25.09.2016

Svartype: Med merknad

Etter å ha røyket ca 20 sigaretter daglig i 10+ år merket jeg at det begynte å ha sin effekt.

Fikk vite om e-sigaretter via en kollega på jobben. Hadde allerede prøvd å slutte noen ganger tidligere uten hell. Tenkte derfor det ikke kunne skade å prøve dette.

Fikk tips til startsett og bestilte dette. E-juice med nikotin ble bestilt fra UK siden det ikke er lovlig å selge i Norge. Når jeg fikk e-juicen med nikotin ble dampen satt sammen og testet. Jeg hadde egentlig ingen tro på dette, men ville prøve for å ha testet dette også.

Merket at det ble mindre og mindre vanlige sigaretter og mer og mer damp. Etter å ha hatt den siste 20 pakkningen med sigaretter i ca 1 uke bestemte jeg meg for å ikke kjøpe ny når denne var tom. Jeg klarte meg fint med denne dampedingsen jeg hadde kjøpt fant jeg ut. Dette er nå 820 dager siden (ca 2,5 år!). Jeg har merket at pusten er mye bedre lukte og smakssans likeså. Dette kom plutselig tilbake noen uker etter at jeg sluttet med vanlige sigaretter.

Jeg startet med 18mg nikotin pr ml. Er nå nede i 3mg nikotin pr ml. Dette er helt vanlig blant de aller fleste som damper. Alle går ned i styrke helt av seg selv. Kroppen gir plutselig beskjed om at den ikke trenger så mye nikotin lenger + bedre utstyr gir mindre behov for like høy nikotin.

Jeg er helt enig i at det skal være aldergrense på dette, kan fint ha 18 års grense på dette også. Jeg er ikke enig i begrenisnger på 10 ml max pr flaske. Jeg bruker lett opp 10ml i løpet av en dag eller to. 

Jeg er heller ikke enig i maks 2 ml tanker, da blir det stadig etterfylling. Tankene jeg bruker til vanlig er 4-5 ml tanker. Denne størrelsen er ganske vanlig. Noen har større tanker, andre har kanskje mindre. 

Alle de forskjellige smakene som finnes i dampeverdenen er noe av det som gjør at jeg fortsatt er røykfri. Det smaker rett og slett så mye bedre å dampe enn å røyke. Jeg har hatt noen få sigaretter etter at jeg sluttet å røyke helt, disse smaker ikke lenger noe godt. 

Jeg kan ikke skjønne hvorfor dere vil legge så strenge begrensninger på noe som er bevist minst 95% mindre skadelig vs vanlige sigaretter. Er ikke målet at flest mulig folk skal slutte å røyke? Jeg vet det er mellom 50-100 tusen mennesker bare i Norge som har sluttet å røyke ved hjelp av e-sigaretter (damp). Reglene dere legger opp til vil gjøre det vanskeligere for folk å slutte. Det som gjør det lett å slutte er nemlig at det er stort utvalg av forskjellige tanker og mods (batteri) Dette gjør det lett for fleste å finne noe som virker for de. Flere har prøvd å slutte ved hjelp av e-sigaretter (Cigalikes) uten at dette hjelper noe. De må ha tilgang til skikkelig utstyr for å kunne slutte.

For å snakke litt mer om smaker. Det finnes utallige smaker på markedet, dette gjør også røykeslutt lettere. Da det skal godt gjøres å ikke finne noen en liker. Dersom dere begrenser smaker til kun tobakkssmaker er det sikkert mange som ikke vil klare å slutte. Da mange egentlig ikke liker smaken av tobakk. Det er nikotinet og alle de tusenvis av andre stoffene i sigaretter som gjør at de fyrer opp gang på gang.

Damp er IKKE tobakk. Damp er IKKE et legemiddel. Det er derimot et nytelsesmiddel på lik linje med kaffe. Det bør ikke reguleres ihjel! Ser ingen god grunn til at butikker som selger dette utstyret og e-juice ikke skal få ha dette utstilt og tilby hjelp og smaksprøver. Dette gjør det mye lettere for folk å slutte!

Vil avslutte med si at jeg håper dere tar til fornuften og hører på forbrukere av dette produktet. Det finnes utallige forskningsrapporter hvor en kan lese om hvor lite skadelig dette er i forhold til tobakk, da ser jeg ingen grunn til å regulere dette strengere! 

Med vennlig hilsen

Arne Ueland