Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 251377

Vil ikke begynne å røyke igjen

Dato: 15.09.2016

Svartype: Med merknad

Hei.

Jeg pleier ikke normalt sett å involvere meg i samfunnsdebatten, forutenom over et glass vin med venner eller bekjente en gang i blandt.

Men i dette tilfellet ønsker jeg å ytre min mening, da jeg oppriktig tror, og har opplevd effekten, av overgangen til e-sigaretter.

Jeg kan starte med å fortelle om meg selv.

Er en mann på 30 år, som har røykt siden jeg var 18 (ja, tok faktisk valget når jeg var gammel nok).

Dette fortsatte jeg med frem til for noen år siden, etter repeterende tilfeller av bronkitt og luftveisplager. Legen informerte meg om at jeg måtte gjøre noe, før dette ville utvikle seg til noe verre.

Da jeg også er en person med psykiske belastninger, har man da ofte behov for en "last" oppi den travle hverdagen man har for å finne balansen man trenger for å fungere i det daglige.

Økonomi, helse og sosialt samvær er alle viktige faktorer der.

Jeg har prøvd flere forskjellige tiltak for å slutte å røyke, alle med like dårlige resultat. Jeg fikk da en anbefaling av en venn om å begynne med e-sigaretter. Dette har jeg aldri angret på.

I mine tre år som stordamper, har livskvaliteten min virkelig forbedret seg.

1. Sosial sammenheng - Røyking er ofte sett på som en sosial ting (festrøyking eksempelvis), og i andre sammenhenger. Her har jeg fremdeles mugligheten til å være en del av denne settingen, uten den fæle smaken av en brennende sigarett i munnviken min. Alle rundt meg har også gått fra og "hate" mitt nærvær grunnet lukten av mine hender, hår og klær, til og akseptere min last, da den ikke er påtrengende som røyking.

2. Økonomisk - Jeg tok dårlige valg i ung alder. I dag er jeg i gjeldsordning, som ofte resulterer i dårlig råd (til tross for teoretiske rammer som skal gi rom for løpende utgifter). Livskvaliteten min ble påvirket av min avhengighet til sigaretter. Dette er som kjent en ganske dyr last. Med bytte til e-sigaretter har dette kommet seg betraktelig med en besparelse på rundt kr. 2000,- i måneden. Dette gagner meg på mange områder. Jeg hadde endelig råd til å prioritere et bedre kosthold f.eks. Større økonomisk frihet, som igjen gjør min psykiske helse lettere å håndtere. Penger er ikke alt, men kan i mange tilfeller være en utløsende faktor på både godt og vondt. For en selv, og menneskene rundt en.

3. Helse - Dette er det viktigste punktet på min liste. De klassiske symptomene med røyking var alle til steder. Ekstremt utsatt for sykdom, dårlig tannhelse, dårlig kosthold (les punkt ovenfor røyk VS. mat), luftveisplager og til sjenanse for andre i form av dårlig lukt. Etter overgangen til e-sigaretter har jeg fått en ny tilværelse. Jeg smaker og lukter mer! Jeg bruker ikke 7-8 måneder av året på å hente meg inn fra tilbakevendende bronkitt. Kan ha folk som passasjer i bilen min, da bilen ikke er innrøykt som før. Osv. Bare det faktum alene at jeg har fått bedre helse, har ført til økt fysisk aktivitet. Turgåing, med den tilhørende nyting av natur i alle slags former (spesielt lukt), har steget. Jeg nyter livet mer! Man kan vel si at jeg endelig har begynt å ta stegene i riktig retning, når det gjelder å stabilisere min livskvalitet. Tannhelsen min er betraktelig mye bedre også.

Mitt ønske - Er ja til regulering! Til en viss grad. Følger vi direktivet som er satt i EU, vil vi som brukere bli sittende med produkter som egentlig ikke er tilpasset den gjennomsnittelige bruker. Noe av gleden med å gå over til damping, er og nytelsesaspektet. I et samfunn der laster blir mer og mer tabusett er det godt å kunne ha noen valg. Jeg personlig setter nesten større pris på en vellaget e-juice i sin rene form som er lagret på korrekt måte over lang tid. Det kan sant kalles en ren nytelse til tider! Og det er dette aspektet jeg er redd vil forsvinne med overregulering. At jeg skal bli sittende med alternativer som nikotinplasteret, piller, nikotinspray (noe som er virkelig ufyselig), og ikke minst en 2-3 modeller + 3-5 utvalgte godkjente smaker, på nærmeste apotek.

Men regulering må til. Det er mange faktorer som spiller inn her. Kunnskapen rundt damping må være tilstede, og derfor mener jeg at det bør finnes fysiske utsalgsbutikker, som da må ha sertifisert betjening (gjennom kurs og sentral godkjenning), om de skal få lov til å jobbe med salg og rådgivning innen e-sigaretter og e-juice. Blir dette tilbudet lagt til apotekene, vil denne kunnskapen ikke være tilstede. De er ikke en automatisk trygghet i at produktet blir solgt på apotek, da det krever en del teknisk innsikt. Her kan man gjerne ha et begrenset utvalg som ikke krever inngående kunnskap. Dette gjelder da også dagligvare/bensinstasjoner, i forhold til tilgang på e-juice. 18 års aldersgrense og trygt forvart bak disk.

Jeg personlig startet på 24mg med nikotin, og er nå nede på 3-6 mg, avhengig av kompleksiteten på juicen. Vil også nevne at diskusjonen rundt nikotin i sin reneste form er tilstede, og at den kan anbefales og sette seg inn i dette i forhold til påvirking av den kognitive evnen til oss mennesker.

I forhold til næringsliv vil det jo komme en del nyetableringer av "dampebutikker" som da også vil slå ut positivt i mange lokale sammenhenger.

Poenget mitt er, vær så snill, la oss nordmenn fa ha et annet alternativ enn vanlige sigaretter. La oss få bruke annet enn de forferdelige produktene som finnes på apotek når det gjelder røykeslutt. La oss få lov til å velge et alternativ som har forbedret livet til mangen.

For blir jeg sittende med et "navneløst" merke med e-juice i smakene jordbær, sjokolade og menthol + en såkalt "siggalike" for kr. 599,- + kr. 250,- for 10.ml juice, så kan jeg love deg en ting. Røyken blir nok de neste steget for min del, da jeg er smertelig klar over at jeg er et svakt menneske med laster. Noe som tilsynelatende ikke er lov lenger. Utenom alkohol.

Mvh.

Daniel