Høringssvar fra Kenneth L.

Forskrifter, reguleringer og Politikk

Dato: 24.09.2016

Svartype: Med merknad

Disse nye forskriftene mot damping, dampeprodukter og nikotinholdig e-væske har ingenting med meg å gjøre. Dere kan gjøre hva dere vil; forby, legge på gigantiske avgifter, tvinge små bedrifter som selger dampeprodukter i Norge til å legge ned og generelt gjøre damp utilgjengelig for røykere og snusere. Stå på! Gjør det som er viktig og riktig for dere og deres ego.

Jeg har dampet i ett år nå og damper med svært lite nikotin etter å ha redusert nikotinbehovet slik jeg ønsket det. Bruker 0-3mg nikotin og kan slutte når som helst, damper kun for kos/nytelse(kan gå en hel dag, t.o.m. flere dager uten å røre dampen). Etter 23 år som tobakksbruker, startet 2-3 år før 18-årsgrensen kom(som ble innført 2mnd. for jeg ble 18 år), har jeg sluttet. Prøvde nikotintyggis, nikotinplaster, nikotinspray og slutta-app'en. Har holdt opp flere ganger, alle gangene klarte jeg meg uten tobakk i ca. 3mnd. og gikk opp 5-10kg. Dampen er det produktet som har fått meg til å slutte med tobakk/snus, holdt meg unna godteri og ekstra måltider, vekta mi er der den skal være.

Takk for at dere ikke innførte disse forskriftene for 1-2 år siden, jeg klarte å slutte før dere bestemte hva dere ville med e-sigaretter og damping.

Det er jo litt synd at så mange mennesker aldri får den muligheten jeg fikk, men hvorfor skal man tenke på andre? Jeg kjenner ikke dem, så hvorfor skal jeg bry meg om de får kreft, KOLS og andre tobakksrelaterte sykdommer? Regjeringen, den norske stat og resten av byråkratene bryr seg ikke om dem, så hvorfor skal jeg?

Når det kommer til barn og unge skal dere ikke bekymre dere. Jeg kjører fordi en videregående skole nesten hver dag og har sett kun en skoleelev dampe, denne skoleeleven bruke altså en e-sigarett. Han satt helt alene med dampingen sin, mest sannsynlig for å ikke plage alle de andre med fruktsmaken på e-juicen sin mens alle de andre sto sammen  å røkte skikkelige sigaretter. Helt i tråd med deres ønsker og dagen produkttilgjengelighet. Dere har allerede klart å holde ungdommen unna damping, de går heller for snus og sigaretter som er mye lettere å kjøpe og bruke. Bravo! Politikken deres er gjennomtenkt.

 

For å være helt seriøs, noe som er vanskelig med de foreslåtte forskriftene og reguleringene dere vil gjennomføre, dere må ansette folk som er litt mer reflektert enn det dere er. Det er kan ikke være mulig å styre et land og et folk med det lille av kunnskap dere er i besittelse av.

Damp bør være et nytelsesmiddel på linje med kaffe. Det bør være visse reguleringer i form av innholdsfortegnelse/varedeklarering, aldersgrense, barnelås på flasker og de norske dampbutikkene som vil lage egen e-juice/e-væske bør bli kontrollert av mattilsynet.

 

Dere vil regulere damp pga nikotin og at det ser ut som røyking. Dere gjør ikke mye for dagens skolebarn som dere lar sitte inne i dårlig inneklima på skolene. Det er offentlige barnehager og barneskoler i bykjerner som har asfaltstøv og eksos veltende inn i skolegårdene. 

I løpet av regjeringsperiode på 4 år vil 20.000-30.000 nordmenn dø av tobakksrelaterte skader, i løpet de 5 årene Vidkun Quisling styrte Norge døde det færre mennesker p.g.a. krig! Tygg litt på den.

 

Nå som jeg skal avslutte tar jeg meg en trekk av dampen min, tobakkssmak med en hint av karamell og pistasj, hmmm..... tankene mine går til alle de menneskene dere tvinger til å fortsette med den kreftfremkallende tobakken. Dampen reddet livet mitt, framtiden for mange vil være at døden kommer til å bli en lettelse etter mange år med smertehelvette fra kreft og KOLS. Er ikke politikk morsomt?