Høringssvar fra Hanne Grethe Hansen

Min erfaring med dampen som røykesluttprodukt

Dato: 21.09.2016

Svartype: Med merknad

Heisan.

Jeg var en garva røyker. Begynte da jeg var 13 år og røyka fram til for to og et halvt år siden. Da fant jeg en facebookside som het Norsk Dampselskap, og det ble min veg ut av røyken. Der fikk jeg tips til utstyr, og bruken av det. Jeg famla meg fram i dampeverdenen, og i løpet av kort tid var jeg røykfri. Jeg starta med 24 mg Nicotin, og er nå nede på 3 mg. Jeg har fått en mye bedre helse, ikke surklette lunger, bedre kondis, hvitere tenner, bedre smak, og bruker dermed mye mindre krydder blant annet. Renere hud, renere hus, ikke noe tjærebelegg på vegger og vinduer, det lukter ikke røyk hjemme hos meg lenger. 

Før jeg fant dampen hadde jeg prøvd det meste av røykesluttprodukter. Plaster, tyggis, inhalator og viljestyrke. Ingenting hjalp, jeg satte på plaster og tok meg en røyk, jeg tygde tyggis og blei sjuk, og viljestyrken var totalt fraværende. Dampen ble redningen for meg. 

Det vil være en katastrofe for alle røykere og dette fantastiske produktet skal bli for dyrt eller vannskelig tilgjengelig for alle oss som allerede har klart å slutte eller de etter oss som vil prøve. Og ikke kan jeg se noen mening i at det skal legges så mange avgifter og føringer for dette produktet, når man enkelt og greit kan gå på rema og kjøpe tobakk eller sigaretter. Hvis myndighetene virkelig vil ha et røykfritt samfunn må de da legge til rette for det og ikke gjøre det vannskeligere en det allerde er.