Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 338215

Lær av Storbritannia.

Dato: 19.09.2016

Svartype: Med merknad

Dette er ett tap for norsk helse. Det finnes så mye på det norske markedet som skal hjelpe til med røykeslutt som ikke fungerer. Jeg har prøvd det meste uten hell. Jeg sluttet med sigaretter samme dag jeg fikk min første elektroniske sigarett. Det er nå 2 år siden og har ikke vært i nærheten av å falle tilbake til gamle vaner. Siden jeg startet har jeg hjulpet alle som har hatt lyst til å slutte å røyke ved å introdusere damp. Dette er blitt en suksess med høy slutt prosent og kun de som syntes det er for vanskelig å få tak i produktene som ikke har fullført.

Å begrense smak og utstyr gjør kun dette til en ukurant slutt metode. Hvorfor er smaken i det heletatt relevant? Er det fordi dere frykter at det skal appellere til barn? Skulle tro at voksne mennesker setter pris på noe som smaker godt. Dette kan vel sies om andre slutt produkter som smaker «godt». Smaken må nok ta mye av æren for at damp faktisk fungere så godt som det gjør i dag og ved å fjerne dette vil dere kun kunne tilby et mye dårligere produkt som ikke vil være i nærheten av å hjelpe så mange som dere kunne ha hjulpet.

Ta dere tid til å studere Storbritannia og deres forskning, for de ser virkelig potensiale i damp. Hvordan kan dere være kritisk til noe som er blitt bevist at er 95% mindre skadelig enn en sigarett? (https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review) Vær så snill å lytt til mennesker som har erfaring med dette, både brukere og forskere som mener noe annet enn hva som passer deres politikk.

Jeg er for at det skal reguleres, men det bør være like tilgjengelig som sigarettene. Det burde koste mindre og appellere mer en røyk. Jeg kan ikke fatte hvorfor dere ikke er mer interessert i kuren mot tobakk når den skader og dreper så mange nordmenn. Frykter dere kommer til å gjøre damping så lite attraktivt at ikke blir en del av røykeslutt alternativene folk velger. Dette vil være ett stort tap i kampen mot tobakk.