Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 352412

Ja, men

Dato: 19.09.2016

Svartype: Med merknad

I år har jeg 20-års jubileum med tobakk og i sommer ble jeg overtalt til å prøve ut damping, eller e-sigaretter om du vil. (selv om e-SIGARETT ikke er en verdig betegnelse i mine øyne)

 

Etter mye mas fra både familie, venner og kollegaer har jeg den siste tiden prøvd å slutte med sigaretter. Jeg har prøvd typiske dyre nikotintyggiser, nikotindrops, kaffe, sukker ++)
Og sist gang gjorde onkelbarnet mitt på 6 år et tappert forsøk og kjøpte meg en gave når han og familen var på ferie i sverige.
En boks med Nicotinell sugepastiller. Med hjertet i halsen ga jeg pastillene et verdig forsøk, da ansiktisutrykket til seksåringen i det han gav meg gaven slo meg rett ut.

Etter en uke, halvannen sprakk jeg.
Ikke for at jeg ikke ville, men rett og slett for at det ikke fungerte.

I sommer ble jeg introdusert til e-sigaretter, og på den dagen jeg hadde min egen e-sigarett og juice så har jeg mer eller mindre ikke rørt tobakk. Jeg skriver mer eller mindre pga ved to-tre tilfeller gikk jeg tom for e-juice, og slik ting er i dag så er det eneste alternativet å kjøpe sigaretter på remaen/kiwien etc for oss som prøver å kutte ut tobakken, 

Nå teller jeg 62 dager uten tobakk og har fått store helsemessige fordeler. Bedre pust, lukt og smak. Jeg er mindre syk og i mye bedre form enn jeg var tidligere. Til og med det sosiale har blitt enklere.
Både tannlege og fastlege ble bokstavelig glade når jeg fortalte at jeg hadde kuttet ut røyken til fordel for e-sigaretter. 
Familie og venner har kommentert at tennene mine er hvitere enn normalt, og det eneste jeg har gjort er å slutte med tobakk.

Målet er å bli helt nikotinfri ved nedtrapping av nikotinstyrke på e-væsken. Selv om jeg per i dag bruker nest lavest styrke som er å få kjøpt så ser jeg få eller ingen problemer med akkurat det.

Uansett..

Så hvis dere skal endre på noe så endre det i favør av oss, vi som har vært slaver av tobakk og fått ødelagt helsen.
Ikke gjør det problematisk for de som vil kutte ut røyken ved å sette urimelige restriksjoner på denne fantastiske "kuren".
Det er så mange som fortsatt er i samme situasjon som jeg var for to måneder siden.

Senskader som er forårsaket av tobakken kan jeg/vi ikke gjøre noe med.
Det eneste vi kan gjøre for å minimere skadepotensialet er å fortsette å dampe og slippe unna de tusentalls giftstoffer som jeg og andre i titalls år har inntatt.

Vil dere slå et stort slag for folkehelsen og potensielt fjerne røykavhengighet så gjør det enkelt for det norske folk å bruke damp, så vil dere i fremtiden se at et røykfritt Norge ikke er en utopi.
Å fjerne spesielle smaker og innskrenke utvalget til norske forhandlere er et klart tegn på at dere begynner i feil ende.

Valgene dere tar i dette tilfellet vil berøre og få følger for tobakksavhengige borgere og deres familier.
Vær så snill, ta de rette valgene.
Liv står bokstavelig talt på spill!