Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 173438

Regulering av E-Sigaretter /Damper

Dato: 14.09.2016

Svartype: Med merknad

Hei vil først og fremst si at jeg stiller meg bak foreningen NDS sitt forslag til regulering.

Jeg mener helt klart at dette bør reguleres som ett nytelsesmiddel, da det ikke inneholder ett snev av tobakk og det nye og effektive utstyret ligner svært lite på en sigarett.

Å regylere å skattelegge dette på nivå med tobakk, kan skremme potensielle nye dampere/røykesluttere fra å nettopp slutte å røyke. Å hvis det å få folk til å slutte å røyke er det ærlige målet, ja så er det ett nytelsesmiddel på linje med kaffe. Nyere forskning sier at nikotin kan sidestilles med nettop koffein.

Personlig hadde jeg røyket i 32 år, og inntil 2-3 pakker rulletobakk på uke,selvsagt ikke kjøpt i Norge pga avgifter. Jeg hadde forsøkt å slutte uten hjelpemidler, nytteløst. Å jeg hadde forsøkt både plaster og tyggegummi med nikotin, sammen med snus. Det lengste jeg klarte var 3 uker og jeg endte opp som dobbeltbruker av både tobakk og snus.

Jeg ga rett og slett opp, å tenkte jeg fikk røyke til jeg lå i graven. Tidlig i 2014 så jeg en på jobben som hadde en slik cigalike. Ble nysjerrig og ville prøve for morro skyld. Kjøpte meg ett startsett til 400 kr ca på Svinesund..2. generasjon ego batterier, litt større enn en sigarett. Det tok meg tre uker ca, så glemte jeg å røyke. Begynte med juice på 18 mg eller 1.8% nikotinstyrke. Det tok ikke mange mange ukene før pusten og luktesansen var vesentlig forbedret. Jeg slipper røykhoste på morgenen og å våkne på natten av at det surkler i lungene og gjør vondt. Alt slikt er som forsvunnet som dugg for solen. Å jeg er nede i 6-8 mg styrke eller i prosenter 0.6-0.8%. Dette pga av bedre utstyr. Om jeg glemmer fordamperen og er noen timer uten nikotin, er det ikke noe problem. Glemte jeg tobakken, fikk jeg  jo nesten panikk.

Selve juiceproduksjon mener jeg bør bli lisesensiert slik at det kan dokumenteres at det er laget av kyndige personer under godkjente forhold. Utenom dette, anser jeg det som ett nytelsesmiddel på linje med kaffe eller godterier. Britiske forskere har dokumentert rundt 95% skadereduksjon sett i forhold til forbrenning av tobakk og tjæren i sigarettpapiret.

Har ikke noe problemer med 18 års grense, men det må da være mye bedre om en ungdom begynner å dampe i stedet for å røyke?

Så vær så snill å la oss få beholde dette fantastiske produktet, som har hjulpet så mange,  og har potensiale til å hjelpe svært mange fler om de ikke blir skremt bort av feilaktig propaganda.