Forsiden

Høringssvar fra Sebastian Lipko

E-sigaretter

Dato: 18.01.2016

Svartype: Med merknad

Må si at dette er steg i riktig retning, i forhold til E-sigaretter.

Det som holder på med å skje vil drepe små bedrifter, som driver med salg og omsetting av e-sigaretter, samt gjøre det mindre attraktivt for de som vil slutte med røyk. 

Grunnen til dette er hvor lett det er per i dag å få tak i, selvom vi som bor i Norge må importere fra utlandet, er dette 100 ganger bedre enn å eliminere mesteparten av utstyr vi har tilgjengelig i dag. Krav til e-sigaretter må ikke være strengere enn for røyk, dette ser jeg som en tydelig handling fra tobakkindustrien sin side for å sikre omsetting, og penger. 

Dersom e-sigaretter skal reguleres som tobakksurrogat (noe som jeg personlig ser på som feil, siden det inneholder ikke tobakk), må det lages seperat regelverk for smak, aroma og alt annet som gjør e-sigaretter så effektive som de er i dag. Alkohol kommer i forskjellige smaker, farger og styrker, og ser ingen grunn til at noe som har som formål å redusere, eller få en til å slutte å bruke tobakk, skal være mindre atraktivt og spennende enn det som er tillatt på alkohol per i dag.

De som reduserer røyk ved bruk av damp merker hvor dårlig de smaker, og ofte vil lene se bort fra "tobakksmak", dette vil ikke være mulig dersom nye regler ikke blir foreslått, og riktig vurdert. Argument for at "bærsmak eller annet" tiltrekker barn er rett og slett feil. Jeg er 21 år gammel, og har røkt siden jeg var 15, for 2 år siden har jeg begynt å dampe, og kjenner mange i alder fra 20-80 år som faktisk damper daglig.

De fleste damper ikke tobakksmaker, men faktisk frukt, godteri og krem smaker, som ikke minner i det minste om tobakk. Jeg vil ikke puste in noe som minner meg på røyk.

Dere har gjort det med snus, siden det er en lang "tradisjon" i Norge, det kan dere også gjøre med damp, og være en av de første som faktisk bryr seg om helsen til de som bor her, mer enn lommene deres.